Tumma Susumaniello on Italian Apulian lääniin ja tarkemmin Brindisin maakunnan vanha kuriositeetti. Köynnös tuottaa Primitivoa alias Zinfandelia rustiikimpia viinejä vähäisemmillä tanniineilla ja selvemmän mäskimäisellä olemuksella, etenkin kun tavoitellaan rypäleen kypsyyttä.. Sävykkyyttä ja hienovaraisia piirteitä viineistä ei kannata hakea. Rypäleen avu on ollut viinien suhteellisen syvä väri. Elinvoimaisesta köynnöksestä saadaan halutessa korkeita rypäletehoja. Rypäleen Italian virallinen tilastoitu viljelyala oli vuonna 2000 72 hehtaaria eli rypäle on kuriositeetti ja tulee pysymään paikallisena kuriositeettina.

Susumaniello on vaalean, Soaveen yleensä assosioituvan, Garganega-lajikkeen sekä pöytärypäle Uva Sacran alias Uva Sogran risteymä. Lajikkeen pääavu on köynnösten satoisuus hapokkuuden, tanniinien ja tavaran kustannuksella sekä maanläheisyys, tosin rustiikkina. Mahdollisimman nuorena juotavissa viineissä kuitenkin pitäisi riittää hedelmäisyyttä. Tyylikkyyttä viineistä ei kannata hakea. Kirpeys ja vihreät olemus ovat rypäleelle tyypillisiä.

Susumaniellon synonyymejä ovat Cozzomaniello, Grismaniello, Somarelio Nero, Susomaniello, Susumaniello Nero, Zingariello ja Zuzomaniello.

Volyymilajikkeen viinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 10.5.2020.