Pohjois-Italian tumma lajike SCHIAVA GROSSA lienee ollut suomalaisille tutumpi sen saksalaisella nimellä TROLLINGER. Italian viinien ystävien tuttavuus on ollut todennäköisesti VERNATSCH-nimellä. Rypäleen suurimmat viljelmät löytyvät myös Saksasta. Schiava Grossa on volyymiviinien lajike, etenkin Saksassa. Rypäleellä ei ole kansainvälistä laatumainetta ja tuotanto on tarkoitettu paikalliseen mahdollisimman edullisella hinnalla myytäviin viineihin. Pohjoisitalialaiset ovat saaneet brändättyä Schiava-ryhmän viineille hieman laatumainetta ja pystyvät pyytämään korkeampia hintoja. Helposti viljeltävä ja satoisa rypäle on ollut suhteellisen suosittu myös syötävänä pöytärypäleenä. Rypäleet tanniinit ovat vähäiset ja selvän kypsät. Viinit ovat mahdollisimman nuorina juotavia. Hentoja aromeja voi positiivisesti kuvata orvokkimaisiksi.

Italialaisiin Schiava-ryhmän rypäleisiin kuuluu neljä eri lajiketta. Niitä yhdistää köynnösten reilu elinvoima sekä suurisatoisuus. Italiankielinen schiava-nimi on kaiken todennäköisyyden mukaan johdettu niitä yhdistävästä köynnösten pergola-sidontatavasta, jolla vähennetään köynnöksen elinvoimaa satoisuutta eli rypäletertuista tehdään ”orjia” italiaksi schiavo. Myös Trollingerin tunnuspiirteenä on suurisatoisuus ja sopeutuvuus viileään ilmastoon – Alppien rinteiden tapaan. Köynnös sietää hyvin kylmiä talvipakkasia, mutta haittapuolena on homeherkkyys, jota Saksan sateinen ja kostea ilmasto korostaa. Saksan Trollinger-nimi on (kaiken todennäköisyyden perusteella) johdettu sanasta Tyrolinger, joka tarkoittaa tyrolilaista samalla rypäleen alkuperän paljastaen.

Trollinger ei ole pärjännyt Saksassa suosiossa lapsenlapselleen Dornfelderille. Trollinger on päässyt hyötymään uuden vuosituhannen punaviinibuumista, viljelyalan perusteella. vuonna 2008 Saksan rypäleen viljelyala oli 2491 hehtaaria, Württembergiin keskittyen. Italian lajikkeen viljelyala vuonna 2000 oli 1180 hehtaaria.

Schiava Grossan synonyymejä ovat pöytärypäleissä Black Hamburg, Black Hamburgh tai Black Tripoli. Viinirypäleissä synonyymejä voivat olla Trollinger tai värin ilmaiseva Blau(er) Trollinger, Bresclana, Bressana, Frankenthaler, Grossvernatsch tai Kleinvernatsch sekä lyhyemmin pelkkä Vernatsch, Meraner Kurtraube, Schiavone, Tschaggele tai Uva Meranese. Koillisitalialaiset voivat käyttää (harhaanjohtavasti) myös pelkää Schiava-nimeä.

Viinien laatupotentiaali    KESKINKERTAINEN.

Sivu tehty 10.5.2020.