Tumma Vespolina on suhteellisen harvinainen Lombardian Gattinaran ympäristöön sekä etenkin Oltero Pavesen alueelle yhdistettävä lajike. Lajikkeen syntymäpaikka on myös kaiken todennäköisyyden perusteella Pohjois-Italiassa. Rypäleen sukupuu on suhteellisen komea, koska toinen vanhemmista on maineikas Nebbiolo. 1800-luvun loppupuolen viinikirvaepidemian jälkeen Vespolinan ”kohtaloksi” koitui huono varttamiskestävyys amerikkalaiseen juurakkoon. Vespolinan paikan suhteellisena nuorena juotavissa yleiskäyttöisissä hienovaraisen aromaattisissa punaviineissä lunasti helpommin viljeltävä ja kannattavampi Barbera. Yleensä Vespolina päätyy sekoitteisiin, monesti Nebbiolon ja/tai Barberan kumppanina, mutta lajikeviinit ovat myös sallittuja. Vespolina-nimen sanotaan tulevan läheisen Veneton samankaltaisen nimen omaavan vaalean lajikkeen Vespaiolan kanssa ampiaista tarkoittavista italian vespa-sanasta. Köynnökset vetävät ampiaisia puoleensa rypäleiden normaalia korkeamman sokeripitoisuuden sekä ohuen rypälekuoren houkuttelemina.

Historiallisesti Vespolina oli suhteellisen suosittu Lombardian lisäksi Piemontessa sekä myös Emilia-Romagnan Piazencan provinssissa ja Lombardian Comossa ja Paviassa, mutta heikko varttamisen sietokyky amerikkalaisiin juurakkoon koitui rypäleen kohtaloksi. Piemonten Ghemmen Nebbiolo-viinehin lisätään hieman Vespolinaa pehmentämis- ja aromikkuustarkoituksessa. Rypäle tunnettiin Lombardian Oltrepo Pavesessa ja Piemontessa jo 1700-luvulla. Rypäleet kypsyvät aikaisin ja yleensä sadonkorjuuta on vielä kiirehditty rypäleiden terveenä pitämiseksi. Rypäleet ovat kohtuutanniinisia/keskitanniinisia. Aromeissa pitäisi korostua kirsikkamaiset sekä kypsän puutarhamarjamaiset piirteet sekä selvempi parfyymisuus kukkamaisena ja yrttimäisenä yhdistettynä maustemaiseen makuun. Viinien ominaisuuksia voi verrata barberaan ja parfyymisempaan ja mahdollisimman nuorena juotavaksi dolcettoon, etenkin jos helposti vihreät tanniinit ovat kunnolla kypsyneet.

Rypäleen Italian ja käytännössä Lombardian läänin vuoden 2000 viljelyala oli vaatimattomat 108 hehtaaria, alle puolet 1970-luvun määrästä. Vespaiolon synonyymejä ovat Oltrepo Pavesen alueella Ughetta ja Uvetta di Cannoto.

Viinien laatupotentiaali     HYVÄ .


Sivu tehty 10.8.2018.