Vaalea Malvasia Bianca di Piemonte oli satoja vuosia merkittävä Piemonten vaalea rypäle aina 1800-luvun lopulle asti. Malvasia Bianca di Piemonte ei kestänyt härmää (powdery mildew) vaan sen tilalle istutettiin jaloin Muskatelli-lajike Muscat a Petit Grains tai italialaisittain Moscato Bianco. Nykyisin tämän lopputulemasta nautitaan Astin makeana kuohuviininä tai helmeilevänä Moscato d'Asti-viininä. Uuden elämän lajike sai Kaliforniassa italialaisten siirtolaisten tuliaisena nimellä Malvasia Bianca.

Vuonna 2009 lajikkeen Kalifornian viljelyala oli 560 hehtaaria keskittyen volyymiviinien kehtoon Central Valley –alueelle. Jenkeille sopii hyvin erittäin elinvoimainen köynnös, joka tuottaa yleensä puolikuivia viinejä aromaattisilla hiivoilla avitettuna öljymäisellä pyöreydellä. Aromeissa on katkeroainemaisia hedelmiä myös eksoottisilla piirteillä sekä katkeroainemaista yrttimäisyyttä. Rypäle sopii myös makeampiin myöhään kerätyistä rypäleistä valmistettuihin viinejä. Viinien aromit muistuttavat Muscat-viinien parfyymisia piirteitä.

Malvasia Bianca di Piemonten tai jenkkiläisittäin Malvasia Biancan synonyymejä ovat Caccarella, Malvasia Greca, Moscatella, Moscato Greco ja Mosella. Roeron alueen synonyyminä voi olla täysin harhaanjohtava Greco. Moscatella on synonyymi myös Piemonten toiselle harvinaiselle Malvasia-ryhmän lajikkeelle Malvasia Nera Lunga.

Viinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 22.8.2017.