Tumma FER tai yksiselitteisesti yksilöivältä ja Nautiskelijan käyttämältä nimeltä FER SERVADOU yhdistetään Lounais-Ranskaan. Girondessa (Bordeaux’n ympäristössä) lajikkeen nimi HERE. Rypäleen Ranskan vuoden 2009 viljelyala oli 1610 hehtaaria. Lajikkeen viljelyala on elpynyt kolmannella vuosituhannella parempien kloonien valinnan ansiosta, jolloin viljelijät saavat tasaisemmat sadot. Todennäköisesti on kesytetty villistä esi-isästä. Rypäleen nimien Fer ja Here todennäköisin kantasana on latinan ferus. Servadou puolestaan viittaisi todennäköisesti vahvaan puuainekseen ja siten hyvään talvipakkasten kestävyyteen.

Fer Servadou lasketaan kuuluvaksi ampelografiseen viiniköynnösryhmään Carmenet. Fer Servadou sekä Espanjan Baskimaan Hondarribi Beltza ovat luontaisesti risteytyneen Gros Cabernet -lajikkeen vanhemmat. Carmenere-lajikkeen vanhemmat ovat puolestaan luontaisesti risteytyneet Gros Cabernet sekä Cabernet Franc. Sukulaisuuksien perusteella Fer Servadou on peräisin Espanjan Baskimaasta. Virallisesti kyseessä ei olisi ranskalainen lajike, vaikka rypäleen todennäköinen kotipaikka onkin nykyisen Ranskan rajojen läheisyydessä Pyreneiden vuoristoseudulla. Espanjassa Fer Servadou on nykyisin käytännössä tuntematon lajike. Pohjois-Italian Friuli-Venezia Giulian GRAGNELUT paljastui 2011 Vouillamozin geenivertailussa Fer Servadou lajikkeeksi.

Viileän ilmaston lajike Fer Servadou esiintyy yleensä sekoitteissa, mutta lajikeviininä sitä tuotetaan Aveyronin departementin (maakunnan) Marcillac AOP-alueella. Marcillacin alueella lajikkeen nimenä on pääsääntöisesti MANSOIS. Aveyronin departementissa ovat myös lajikkeen suurimmat viljelmät. Lajike viihtyy niukkaravinteisessa kivipitoisessa maaperässä. Köynnösten epätasainen rypälemuodostus oli aikaisemmin viljelyn haaste. Lajiketta luonnehditaan keskitanniiniseksi ja keskihapokkaaksi. Viinien ongelmaksi muodostuvat helposti karkeatekoiset piirteet (eleganssin vastakohtana.) ja vihreys.. Kypsinä kerättyjen rypäleiden viineissä pitäisi löytyä kypsiä marjoja jopa mustaherukkaan saakka, vaikka suuntuntuma on yleensä kevyen puolella ja korkeintaan keskitäyteläinen. Kun rypäleen viljely keskittyy Porvoon ja Burgundin välille, niin viinien ominaisuudet ovat yleensä lähempänä burgundereita ja siellä lähempänä beaujolais’ta kuin Porvoon viinejä. Tämä nuorena juotavia viinejä tuottava lajike hyötyy moderneista tuotantotekniikoista.

Ferin tai Fer Servadoun muita synonyymejä ovat Braucol, Caillaba, Camaralet Noir, Camirouch, Estronc, Gragnelut, Here, Mansois, Samencois, Mourac ja Servadou.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu tehty 18.8.2017.