Tummakuorinen COLORINO on antanut Toscanan ja Keski-italian Sangiovese-vetoisiin viineihin syvemmän värin. Colorinon pääasiallinen käyttö on ollut sekoitteissa punaviinien väriä syventämässä. Lajikeviinitkään eivät kuitenkaan ole tuntemattomia. Rypäleiden väri tulee kourista vaikka nimen perusteella voisi päätellä myös rypäleen mallon olevan tumma. Rypäleen malto on kuitenkin erittäin vaalea tummien rypäleiden mittapuulla. Italian vuoden 2000 rypälelajikkeiden viljelyalassa Colorinoksi nimetylle lajikkeelle saatiin 436 hehtaarin viljelyala. Tämän jälkeen alkaakin lajikeongelmat, sillä lajikkeiden kotiseudulla Keski-Italian Toscanassa Colorino-nimen alla on todistettu esiintyvän (nykyisin) neljä eri lajiketta, joilla ei ole sukulaisuutta.

Pelkkä Colorino-nimi ei ole riittävä lajikkeen identifioinnissa, mutta laatuviinien ystäville Colorino-alkuiset lajikkeet ovat vähämerkityksisiä ja etenkin nykyisin lisääntyvästi kuriositeetteja. Arvostetuin ja suosituin Colorino-nimisistä lajikkeista on COLORINO DEL VALDARNO. Colorino del Vardarnon kanssa ERI lajikkeita ovat kuitenkin Colorino Americano, Colorino di Lucca sekä Colorino di Pisa. Nautiskelijalla Colorino sisältyy Toscanan tumman sekoitteeseen. Toinen samantapaisen nimen omaava toscanalainen Canaiolo Nero on eri lajike, vaikka siitäkin on aikaisemmin käytetty Colorino-synonyymiä sen tuoman syvän värin vuoksi.

Colorino viihtyy suhteellisen viileässä mutta ei kuitenkaan kosteassa kasvuympäristössä. Lajike ei ole matkannut Keski-Italian ulkopuolelle. Colorino del Valdarnon pääavu on siis viinien syvä väri rypäleiden intensiivisen tummansinisen kuoren avulla. Tanniineja riittää myös italialaisten vihreydellä ja kovuudella. Aromit ovat kirsikka- ja metsämarjalinjalla. Selvempää arvostusta Colorino sai 1970‒ ja 1980‒luvuilla viinien värien syventäjä ennen kuin ylivoimaisesti laadukkaampaa Cabernet Sauvignonia saatiin viljelyyn tarpeeksi ja lajikesäädöksiä päivitettyä.

Colorino on lisääntyvä kuriositeetti eikä sillä ole laatumainetta.
Nautiskelijan lajikeviinien laatupotentiaaliluokitus    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 11.8.2017.