Canaiolo, tai tarkemmin tumman lajikkeen väriä ilmaiseva nimi CANAIOLO NERO, oli 1700-luvulle saakka Sangiovesea suositumpi lajike Keski-Italian Toscanassa. Se on edelleen suhteellisen suosittu lajike Sangiovese-viinejä täydentämässä ja väriä syventämässä. Köynnösten viljely sekä etenkin varttaminen on vaikeaa, joten lajikkeen viljelyalojen supistumisen voi luotettavasti ennustaa jatkuvan. Vuonna 2000 Canaiolo Neron Italian viljelyalaksi saatiin vielä 2760 hehtaaria. Lajikkeen kirjallisuusmaininnat perustuvat etenkin lajikkeen kuulumiseen Chiantin rypälesekoitteeseen. Nautiskelijalla Canaiolo kuuluu Toscanan tumman sekoitteeseen.

Canaiolo Nero on Keski-Italian Toscanan lajike. Sardiniasta lajiketta löytyy myös. Suhteellisen viileässä viihtyvä lajike täyttää heikosti modernin viinintuotannon vaatimukset. Heikkouksista vähäisin ei ole köynnöksen epätasainen rypäletuotanto. Lajike kärsi 1900-luvun loppupuolella Sangiovesen lailla volyymikäsittelystä ja heikkolaatuisten kloonien suosimisesta. Rypäleet ovat kuitenkin taudinkestäviä. Lajikeviineillä ei ole selviä ominaispiirteitä mutta Canaiolo täyttää tehtävänsä Sangiovese-viinien täydentäjänä Colorinoa paremmin.

Rypäleet kestävät hyvin kuivaamista ilman homehtumista. Tämä oli aikaisemmin tärkeä avu kun chiantiin lisättiin potkua ja väriä lisäämällä rypälemehuun kuivattuja rypäleitä. Nykyisin tämän governo-menetelmän merkitys on vähäinen, etenkin kun pelloilta saadaan moderneilla viljelymenetelmillä korkean sokeripitoisuuden rypäleitä. Canaiolon tanniinit ovat Sangiovesea pehmeämpiä, joten lajikkeella parannettiin aikaisemmin chiantin nautittavuutta samalla kun viiniin saatiin syvempi väri.. Laadullisesti lajike ei ole Sangiovesen veroinen, etenkin kun Sangiovesen viljely on helpompaa ja kannattavampaa kuin Canaiolon.

CANAIOLO ROSA on Neron pinkki värimuunnossa mutta Canaiolo Bianco eli Drupeggio on kuitenkin eri lajike. Canaiolo Neron synonyymejä ovat Caccione, Cagnina, Canaivola, Cannaiolo di Marta, Cannaiolo Macchie di Marta, Tindillaro, Uva Canina ja Uva Donna.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu päivitetty 18.8.2017.