Vaalea LISTAN DE HUELVA on Etelä-Espanjan kuuman Andalusian paikallinen lajike, jota viljellään myös kuuman Portugalin eteläosissa nimellä MANTEUDO BRANCO. Lajikkeen nimen Huelva viittaa Andalusian läänin Huelvan provinssiin, josta rypäle on myös kotoisin. Satoisa köynnös sopii kuumaan ilmastoon kuivuuden kestävyytensä ansiosta. Isot rypäleet ovat ohutkuorisia, jotka ovat suhteellisen herkkiä kosteuden tuomalle homeelle. Rypäleet ovat kohtuuhappoisia ja saavuttavat suhteellisen korkean sokeripitoisuuden ja tätä kautta viinit saavat korkean etanolipitoisuuden. Lajike sopii sherryn tyyppisiin väkevöityihin viineihin. Lajikkeen nimen Listan-nimestä huolimatta Listan de Huelva on eri lajike kuin Palomino ja Listan Prieto.

Lajikkeen viljely keskittyy Andalusian länsiosan Huelvaan, jossa se viljelyala oli vuosituhannen alussa reilu 200 hehtaaria. Lajike on eräs DO Condado de Huelvan sallituista lajikkeista, joihin lukeutuu myös reilusti arvostetumpi Palomino. Lajiketta hyödynnetään palido-viineissä, jotka ovat finon tyylisiä sekä väkevöidyn oloroson tyylisissä viejo-viineissä. Portugalin Alentejossa ja Algarvessa lajikkeen viljelyala oli huomattavasti suurempi 692 hehtaaria. Portugalissa lajike on sekoiterypäle. Neutraaleja aromeja tuottavasta lajikkeesta ei saada myyviä lajikeviinejä. Lajike on vähämerkityksinen ilman mainitsemisen arvoisia ominaisuuksia.

Listan de Huelvan synonyymejä ovat Andalusiassa Listán ja Listan Blanca sekä Etelä-Portugalissa Malvasia Rasteiro, Manteúdo, Manteudo Branco, Mantheudo, Manteudo do Algarve ja Vale Grosso.

Viinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 7.2.2016.