Tummaksi lajikkeeksi luokiteltavan pinkkikuorisen rypäleen Nautiskelija nimeää on nimennyt sen historiallisesti tunnetun ilmentymän eli Kalifornian mukaisesti nimellä MISSION. Saman lajikkeen nimi Chilessä on PAIS ja Argentiinassa CRIOLLA CHICA. Nautiskelija käyttää lajikkeesta myös chileläisperäistä Pais-nimeä, koska sillä nimellä lajikeviinejä on päätynyt Suomeen asti. Nykykäytännön mukaisesti rypäleen virallisena nimenä pitäisi käyttää lajikkeen alkuperän Espanjan Kastilia-La Manchan mukaista nimeä LISTAN PRIETO. Tällä aitoviiniköynnöksen (Vitis vinifera) lajikkeella on merkittävä historia viinin tuomisessa ja leviämisessä Pohjois-Amerikan ja Etelä-Amerikan mantereille. Käytännössä lajiketta voi sanoa viljeltävän enää Etelä-Amerikan mahdollisimman halvalla ja mahdollisimman nuorena juotavia roseen tyylisiä viinejä varten sekä myös paikallisia rypäleviinoja (pisco) varten yhdessä muiden Criolla-ryhmän lajikkeiden kanssa. Pais sopii myös syötäväksi rypäleeksi ja Etelä-Amerikassa se on suosittua rypäletiivisteiden raaka-aine. Viinien laadusta Listan Prieto ei ole saanut ainakaan positiivista mainetta.

Missionin ja kumppanien alkuperä oli pitkään hämärän peitossa. Vasta nykyisillä geenitutkimusmenetelmillä Missionin & kumppanien alkuperä saatiin selvitetty Espanja Kastilia-La Manchan Listan Prietoksi. Nykyisin lajike on käytännössä kadonnut kuivalta ja kuumalta synnyinalueeltaan. Espanjassa sitä on hieman kuriositeettina jäljellä Kanarian saarilla. Pitkään epäiltiin Amerikan mantereella lajikkeen kasvattamisen aloitetun Euroopasta tuoduista aitoviiniköynnöksen (vinifera) siemenistä. Tämä helpotti rypäleisiin liittyvää tarinankerrontaa, etenkin puhtaasti volyymiviinejä tuottavan Missionin tai Paisin osalta. Nyt siis Missionin ja kumppanien alkuperä on puhdasta kuiva biologinen tosiasia. Mission oli kuitenkin ensimmäinen Amerikan mantereella ja Yhdysvalloissa viljelty aitoviiniköynnöslajike. Saman lajikkeen Amerikan mantereiden valloitusta helpotti Espanjan viiniköynnösten viennin kieltäminen espanjalaisten viinien myynnin edistämiseksi. Rypäleen Pohjois-Amerikan mantereen valloitus alkoi salakuljetettujen köynnösten avulla, ja tarkemmin pappien toimesta.

Pohjois-Amerikan mantereiden valloituksen Mission aloitti nykytiedon mukaan vuoden 1540 paikkeilla fransiskaanipappien toimesta Meksikosta. Siellä nimeksi annettiin yksinkertaisesti Misión eli lähetysasema. Vähitellen lajike matkasi Meksikon pohjoisosiin ja sieltä New Mexicon kautta Kaliforniaan 1700-luvun loppupuolella. Etelä-Amerikan valloituksen Argentiinassa ja Chilessä lajike aloitti espanjalaisten konkistadorien toimesta myös 1500-luvun puolivälissä, hieman Meksikoa myöhemmin. Konkistadorien antama nimi lajikkeelle oli yksinkertainen Uva Negra eli suomennettuna tumma rypäle. 1800-luvulla lajike sai Chilessä nimen Pais eli ”Maa” sekä Argentiinassa Criolla Chica. Amerikan ja Espanjan laivaliikenteen ”tuliaisena” lajike päätyi myös 1500-luvulla Kanarian saarille, jossa se sai harhaanjohtavan nimen Moscatel Negro.

Kaliforniassa Mission-lajikkeen viljelyala supistui voimakkaasti 1800-luvun loppupuolen viinikirvaepidemian jälkeen. Listan Prieto ei viihdy vieraan lajin juurissa. Silloin tarjolla oli jo suuri kirjo eri eurooppalaisia lajikkeita laadukkaampien viinien tuottamiseksi. Yhdysvalloissa rypälemehua ja tiivisteitä varten kannattaa viljellä hybridi-lajikkeita tai muita kuin aitoviiniköynnöksen lajikkeita. Etelä-Amerikassa Criolla-ryhmän lajikkeita käytetään sen sijaan rypälemehun ja tiivisteiden raaka-aineena syötäväksi tarkoitettujen rypäleiden ohella.

Ehtoollisviinit lienevät olleet suomalaisten vastaavien viinien tapaan selvästi makeita. Enää historiallinen merkitys oikeuttaa lajikkeiden maininnat, etenkin Missionin osalta. Etelä-Amerikassa volyymiviinien myynti on romahtanut viininkulutuksen voimakkaan vähenemisen avittamana. Pais tai Criolla Chica -nimellä valmistetut viinit ovat puhtaasti mahdollisimman edullisella hinnalla myytäviä viinejä tai (Nautiskelijan kielenkäytöllä) alkoholipitoisia mehuja. Niitä ei yleensä kannata pakata lasipulloon.

Listan Prieton pääavu kuumassa ja kuivassa kasvuympäristössä on hyvä kuivankestävyys ja köynnöksen elinvoimaisuus ja suurisatoisuus. Hapot ovat niukahkot ja viinit hapettuvat helposti ja nopeasti, ja ovat siis lähinnä valkoviinejä, vaikka rypäleiden kuorien väri on vähintään punertava. Hedelmäisiä aromeja ei kannata lähteä etsimään, jos paikan päällä sattuu saamaan maistettavaksi lajikeviinejä. Kohtuullisia mutta vihreitä tanniineja saadaan pehmennettyä moderneilla valmistusmenetelmillä, jonka seurauksena suuntuntuma viimeistään kevyt.

Listan Prietoa ei saa sekoittaa Kanarian saarten tummaan lajikkeeseen nimeltä Listan Negro, joka samasta alkuosasta huolimatta on eri lajike. Rypäleen vanha harhaanjohtava synonyymi Palomina Negra saattaa johdattaa assosiaatiot Andalusian vaaleaan Palomino Finoon. Palomina Negra ei kuitenkaan ole Palomino Finon tumma muunnos vaan eri lajike.

Lajikkeen suurimmat ja enää kaupallisesti merkitykselliset viljelmät ovat Etelä-Amerikan Chilessä ja Argentiinassa. Robinson-Harding-Vouillamozin (2012) selvitysten perusteella vuonna 2008 Pais oli Chilen toiseksi viljellyin lajike Cabernet Sauvignonin jälkeen. 14995 hehtaarin viljelyala oli 13 prosenttia köynnösalasta. Argentiinassa Criolla Chican viljelyala vuonna 2008 oli vaatimattomat 538 hehtaaria, mutta samantyylisten ominaisuuksien Criolla-ryhmän muut lajikkeet Criolla Grande ja Cereza ovat reilusti suositumpia. Perustakin löytyy rypäleen viljelmiä, todennäköisesti pääosin Piscon tuotannossa. Kaliforniassa vuonna 2008 Mission viljelyala oli enää vaatimattomat 626 hehtaaria eikä uusia istutuksia ole käytännössä tehty kolmannella vuosituhannella. Kanarian saarten viljelyala oli vaatimattomat 29 hehtaaria vuonna 2008.

Etelä-Amerikan perinteisten rypäleiden merkittävä hedelmäinen vanhempi

Etelä-Amerikka Listan Prieton kuivankestävyyttä on hyödynnetty risteytymissä, joiden lisäavuna on yleensä hyvä suolankestävyys. Listan Prieto ja Muscat d’Alexandrien jälkikasvua edustavat Argentiinassa Criolla-ryhmän Cereza, Moscatel Amarillo, Torrontes Riojano ja Torrontes Sanjuanino. Perussa Listan Prieto lyöttäytyi yhteen madeiralajike Negramollin alias Tinta Negra Molen kanssa hedelmöittäen Quebrantan.

Vanhalla historiallisesti laajalle levinneellä lajikkeella riittää siis synonyymejä. Listan Prieton alias Missionin alias Paisin synonyymejä ovat Argentiinassa Criolla Chica, Uva Negra ja Uva Negra Vino; Chilessä Negra Antigua, Pais, Uva Chica Negra, Uva Tinta, Viña Blanca ja Viña Negra; Espanjassa harhaanjohtavasti Moscatel Negro ja Palomina Negra; Perussa Negra Corriente, Negra Peruana, Rosa del Peru, Meksikossa ja Kaliforniassa EI Paso, Mision, Mission, Mission's Grape sekä Madeiran saarella Listrão ja Marokossa Hariri.

Suomalaiset ovat voineet Miguel Torreksen viinien avulla tutustua lajikkeeseen.

Lajikeviinin laatupotentiaali    KESKINKERTAINEN   modernilla tekniikalla valmistettuna.

Sivu päivitetty 2.5.2016.