Tumma ANCELLOTTA tai suomalaisittain tutummalla nimellä ja myös Nautiskelijan käyttämällä nimellä LANCELLOTTA on Italian Emilia-Romagnan paikallinen tumma lajike, joka on jäänyt Lambruscon varjoon. Monille Lambrusco-viineille Ancellottan hyöty on värin, tanniinien ja happojen antajana. Viinin aromit ovat suhteelliset neutraalit helposti hieman hiili- ja maustemaisina yrttimäisyyden lisäksi. Yleensä Ancellotta-rypäleistä valmistetaankin rypälemehutiivistettä, jolla saadaan sitten nostettua muiden viinien sokeripitoisuutta ja siten etanolipitoisuutta syvemmän värin lisäksi. Yleensä Ancellotta on sekoitelajike, tosin nykyisin yritetään panostaa myös lajikeviineihin.

Italialaiset ovat arvostaneet viininviljelyssä volyymejä. Elinvoimaisesta Ancellotta-köynnöksestä saadaan reiluja tehoja irti. Lajikeviinit myydäänkin yleensä edullisen hinnan alussa. Vuonna 2000 lajikkeen Italian viljelyala oli 4500 hehtaaria pääosin Italian pohjoisemmissa osissa, tosin se ei ole tuntematon kuumassa etelässä eikä Sardiniassa. Ancellottaa viljellään lisäksi Brasiliassa, jossa sitä arvostetaan Italiaa enemmän. Sielläkin Ancellotta esiintyy pääosin sekoitteissa. Vuonna 2007 lajikkeen Brasilian viljelyala oli 180 hehtaaria. Toinen lajikkeen Italian ulkopuolinen maa on Sveitsi ja siellä Valais. Sveitsin viljelyala oli 19 hehtaaria. Valais’ssa Ancellottaa käytetään värin antajaksi kevyempiin viineihin.

Nautiskelijan tietokannassa on yksi Riuniten Emilian vuoden 2005 lajikeviini.

Lajikeviinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 30.1.2016.