Viralliselta nykynimeltään Siria on Portugalin toiseksi viljellyin vaalea lajike. Aromaattinen lajike sopii (portugalilaisittain) sekä viileämpään pohjoiseen että kuumaan etelään, mukaan lukien aavikot tältä väliltä. Aikaisemmin lajikkeen tunnetuimmat nimet ovat olleet Roupeiro, Codega sekä Malvasia Castellana. Koko Portugalissa viljellyllä lajikkeella on laaja synonyymikirjo, mitä myös hyödynnetään etiketeissä ja markkinoinnissa. Rypäleen laajaa levinneisyyttä auttaa pitkä historia, josta on mainintoja jo 1500-luvulta. Sirian oletetaan olevan kotoisin Koillis-Portugalista Guardan alueelta, jonka paikallisen nimen perusperusteella rypäle sai uuden kasteen. Lajiketta viljellään myös Luoteis-Espanjassa.

Vuonna 2010 lajike oli Portugalin viidenneksi viljellyin ja vaaleista lajikkeista toiseksi viljellyin lajike 13 778 hehtaarin viljely-alalla. Espanjassa, lähinnä Galiciassa sekä Extremadurassa, sen viljelyala oli vuonna 2008 804 hehtaaria. Galiciassa Sirian nimi on Doña Blanca, minkä käytön suhteen pitää olla varovainen, koska Portugalissa Doña Blanca on oma lajike. Lajikkeen Extremaduran nimi Cigüente pysyykin helpommin erillään Portugalin Doña Blancasta.

Lajike kestää heikosti hapettamista eli viinit ovatkin nykybisneksen mukaisesti nuorena mahdollisimman nuorena juotavia. Lajikkeen viinien pääominaisuus on (portugalilaisittain) selvät ominaisaromit, joita voi kuvata kukkamaisiksi, yrttimäisiksi sekä maanläheisiksi. Nykyisillä jalostetuilla hiivoilla ja moderneilla valmistustekniikoilla viineihin saadaan nuoren viinin selvää aromikkuutta. Viinien nopea hapettuminen ei kuitenkaan täytä laatuviinien raaka-aineen edellytyksiä. Heikko ikääntymispotentiaali jakaa mielipiteitä rypäleen laadun suhteen.

Köynnös on elinvoimainen ja nuorena suurisatoinen, kun rypäleiden kuoret ovat ohuet. Ikä tosin vähentää köynnöksen tuottavuutta. Portugalin kuumassa kasvuympäristössä rypäleen sokeripitoisuus eli viinin etanolipitoisuus pysyvät keskimääräisin samoin kuin hapokkuus. Köynnös on sääherkkä ja sienitautien kestävyys on heikko, joten köynnös viihtyy kuivissa ja lämpimissä paikoissa, mikä valtaosassa Portugalia onkin normaali kasvuympäristö.

Nykyisen Sirian synonyymikirjoa edustavat Alva, Alvadurão, Alvaro de Soire,Alvaro de Sousa,Blanca Extra,Cigüente, Coda,Codega,Colhão de Gallo,Crato Branco, Doña Blanca (Espanja), Graciosa,Grasioso,Malvasia Blanca,Malvasia Branca,Malvasia Castellana,Malvasia Grosso, Moza Fresca,Posto Branco,Roupeiro,Sabro,Valenciana ja Verdegudillo.

Portugalin ilmasto on haastava eikä kuumassa ilmastossa ole historiallisesti menestyneet nykyisin muodikkaita pyöreitä ja aromaattisia viinejä tuottavat lajikkeet. Tämän vuoksi Portugalissa pitää käyttää rypälesekoitteita, joten Siria sisältyy (Nautiskelijan) Portugalin vaaleaan sekoitteeseen sekä myös Portviinisekoitteeseen.

Viinien laatupotentiaali    KESKINKERTAINEN.

Sivu tehty 18.10.2015