Tumma Baco Noir on ranskalainen vuoden 1902 hybridi, joka on nimetty ristettyttäjänsä Francois Bacon mukaan. Se on tislerypäle Folle Blanchen sekä Vitis riparia lajikkeiden risteytys. Lajike sopii kylmään ilmastoon ja sitä viljellään Yhdysvaltain kylmillä alueilla sekä Kanadassa. Baco Noir on toimiva kylmän ilmaston tumma lajike. Hybridiksi lajikeviinit ovat suhteellisen onnistuneita, koska niistä puuttuvat selvät aitoviiniköynnöksen lajikkeille vieraat aromit. Ominaisaromit eivät ole näätämäisiä eli englantilaisella sanalla ilmaistuna aromit eivät ole foxy.

Köynnös silmikoi aikaisin, mikä on riski hallaherkillä alueilla. Rypäleet kypsyvät aikaisin. Köynnös on elinvoimainen eli suurisatoinen ja lajike sopii rehevään maaperään. Pienet rypäleet ovat korkeahappoisia mutta vastaasti kohtuutanniinisia.

Aikanaan lajike oli Ranskassa suosittu, mutta ei enää, koska hybridejä ei enää sallita. 1950-luvulla lajike alkoi levitä Pohjois-Amerikassa. Nykyisin se on suosittu New Yorkin osavaltiossa sekä etenkin viileämmässä Kanadassa. Laajimmat viljelmät sijaitsevat Ontariossa. Ontariossa lajikkeen viljelyala oli vuonna 2006 229 hehtaaria. Viini hyötyy tammituksesta.

Lajikkeen alkuperäinen nimi oli Baco 24-23 ja sen jälkeen Baco 1. Vuodesta 1964 lähtien lajikkeen nimenä on ollut Baco Noir. Lajikkeen muita synonyymejä ovat Bacoi, Bago, Bako Speiskii ja Bakon.

Lajikeviinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 15.10.2015