Tumma NERO DI TROIA, aikaisemmalta nimeltään UVA DI TROIA (suomeksi Troijan rypäle) on monelle keski-ikäiselle epäilemättä nuoruudessaan tietämättään tullut tutuksi Apulian edullisissa Castel del Monte –punaviineissä, tosin se ei ole ollut sen ainoa lajike. Paikalliset tuottajat päättivät kolmannella vuosituhannella nimetä rypäleen uudelleen, epäilemättä Sisilian Nero d’Avolan suosion kannustamana. Lajike tarvitsee lisämyyntiargumentteja, koska viljelyalan supistuminen on puolen vuosisadan aikana ollut jyrkkää. Vuonna 1970 lajikkeen viljelyala oli yli 9000 hehtaaria, vuonna 1982 5000 ha, vuonna 1990 3000 ha ja vuonna 2000 viljelyala oli enää 1782 hehtaaria.

Lajike on todennäköisesti peräisin Apulian Foggian provinssin Troian kylästä. Antiikin Troian kaupungin kanssa rypäleellä ei siis ole muuta tekemistä kuin sama nimi. Lajikkeen viljely keskittyy Apulian pohjoisosan tasangoille. Campanian Beneventossa lajike esiintyy nimellä SUMMARIELLO.

Pääosin tasangoilla viljellyissä Castel del Monte –viineissä keskityttiin suurtuotantoon, jossa on sallittu myös laadun suuret hehtaarisadot. Toisaalta hinta pysyi erittäin kuluttajaystävällisenä. Rypäleen suosion romahtamisesta kertoo viljelyalan jyrkkä supistuminen. Castel del Monte –viineissä on tosin monia sallittuja lajikkeita hyvin erilaisilla osuuksilla ja koostumuksilla.

Lajike ei ole luontaisesti runsassatoinen, joten laatupotentiaali on hyvä suhteellisen nuorena juotaville punaviineille. Tanniinit ovat kohtuulliset, mutta laadullisesti satojen noustessa vihreys korostuu. Aromit ovat kukkamaisen yrttimäiset ja myös vulkaanista mineraalisuutta pitäisi löytyä. Maaperä tuottaa Etelä-Italian vulkaaniselle maaperälle tyypillisesti aluskasvimaisia aromeja. Tyylikkyys ei ole viinien tunnuspiirteenä. Suuntuntuma on parhaimmillaan keskitäyteläinen. Tammitusta rypäle sietää kohtuullisesti. Se toimii myös tanniinisten Primitivon ja Negroamaron pehmentäjänä ja kuuluu Nautiskelijalla Etelä-Italian tummaan sekoitteeseen.

Lajikkeen synonyymejä ovat Sommarello, Sumarello, Tranese, Troiano, Uva della Marina, Uva di Barletta ja Uva di Canosa.

Lajikkeen olemusta voi tutkia Nautiskelijan arvioimien Castel del Monte –viinien perusteella, joista Rimbaldin pitäisi olla Uva di Troia -lajikeviinejä. suhteellisen nuorena juotaville viineille.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu päivitetty 31.1.2016 sekä edellisen kerran 17.7.2007