Italialaisittain vaalea TORBATO tai ranskalaisittain TOURBAT tai vaikemmin muistettava MALVOISIE DES PYRENEES ORIENTALES yhdistetään Sardiniaan. Lajikketta viljellään Midin Roussillonissa sekä mietoihin sekä väkeviin viinehin. Midistä lajike käytännössä hävisi 1900-luvun alkupuolella köynnösten homeherkkyyden vuoksi. Sardiasta tuli apua terveillä, homekestävimmillä köynnöksillä 1970 luvulla. Kolmannen vuosituhannen alussa Midin viljelyala olikin jo sinänsä erittäin vaatimaton 33 hehtaaria. Italian Sardinian viljelyala oli puolestaan 143 hehtaaria vuonna 2000, mikä tarkoittaa hurjaa lisäystä vuoden 1970:n 10 hehtaarin viljelyalasta. Lajikkeen ensimmäinen kirjallinen maininta on vuodelta 1804 Midin Limoux’n alueelta. Lajikkeen on spekuloitu olevan kotoisin Espanjassa, mutta todisteita rypäleen alkuperästä ei ole.

Sardiniassa lajike on arvostetumpi kuin Midissä. Sardiniassa Algheron DOC voi sisältää Torbato-lajikeviinin. Algheron ympäristöön keskittyykin Sardinian lajikkeen viljely. Ranskassa lajike esiintyy sekoitteissa ja niissä se on yleensä parhaimmillaan. Midin väkevöidyissä makeissa viineissä sitä arvostetaan eniten.

Kirjallisuusmaininnat ovat niukkoja ja viinin ominaisuudet ovat verrattavissa Malvasia-viineihin. Viinit vaatinevat asiantuntijan otetta katkeroaineiden vuoksi. Hedelmien aromit ovat omena-päärynä-linjalla.

Lajikkeen synonyymejä ovat Torbat, Turbat, Malvoisie du Roussillon sekä Uva Catalana.

Viinin laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu päivitetty 24.1.2016.