Italialaisittain VERMENTINO, ranskalaisittain ROLLE sekä Piemonten FAVORITA ja Ligurian PIGATO ovat sama Ligurianmeren rannikon sekä Korsikan ja Sardinian saarten vaalea lajike geenianalyysien vahvistamana. Lajikkeen alkuperästä ja sukulaisuudesta on epäselvyyttä. Lajike on kuitenkin vanha ja italialainen. Ensimmäiset luotettavat maininnat siitä ovat 1600-luvulta ja todennäköisesti aikaisemminkin. Lajike silmikoi aikaisin ja rypäleet kypsyvät lajikkeiden keskivälissä. Toimivillaan ovat meren läheisyydessä kasvaneista rypäleistä valmistetut viinit ja meri pitää myös riittävästi kevätlämpötiloista huolta.

Lajikkeen viljelyaloissa Ranska ja Italia ovat suhteellisen tasaväkisiä. Vuonna 2008 lajikkeen Ranskan viljelyala oli 3453 hehtaaria. Viljelyala kolmannes keskittyy Provencen Var-maakuntaan ja neljännes Korsikalle. Korsikalla Rolle on saaren tärkein vaalea lajike AC-viineissä. Ranskassa lajike esiintyy yleensä sekoitteissa. Vuonna 2000 Italian Vermentinon viljelyala oli 3000 ja lisäksi tulevat tilastojen Favoritan 276 hehtaaria ja Pigaton 255 hehtaaria. Lajikkeen viljelyala on pysynyt suhteellisen vakaana. Italiassa arvostetaan lajikeviinejä, jotka voivat kirpeän hapokkaita tai kukkamaisen yrttimäisiä sekä maanläheisiä ja maustemaisia yleensä kotamaisen omenamaisina. Piemontessa Favorita on joutunut antamaan tilaa Arneis-lajikkeelle. Kummassakin maassa on suuri joukko lajiketta hyödyntäviä laatuviinialueita. Italian Sardiniassa Vermentino di Gallura sai vuonna 1996 DOCG-luokituksen saaren ainoana. Toscanalaiset ovat innostuneet lajikkeesta paikallisena rypäleenä. Siellä viljely keskittyy rannikkoseudulle. Vinsanto-viineissä lajike on suosittu.

Vermentino on noussut suhteellisen muodikkaaksi lajikkeeksi, joten paikallista kiinnostusta lajikkeeseen on eri maissa, mutta suhteellisen vaatimattomilla määrillä. Aikaisemmin Malvasiaa ja Vermentinoa pidettiin samoina lajikkeina, mikä näkyy joissakin synonyymeissä. Lajikkeen historiallista arvostusta Italian/Ranskan lämpimillä/kuumilla alueilla selittänee rypäleiden luontainen korkeahko hapokkuus ja alueen muihin lajikkeisiin verrattuna selvempi aromikkuus. Satojen pysyessä kurissa tavara korostuu, mutta kansainvälisten lajikkeiden tyylistä sävykkyyttä ei löydy. Tyylikkyys ei kuitenkaan ole viinien pääominaisuuksia. Laatuimagoa parantavaa selvää väriä viineistä myös löytyy. Viinit on suunniteltu (mahdollisimman) nuorina juotavaksi ja iän myös viinien vaativuus korostuu helposti.

Vermentino-lajikkeella on iso joukko synonyymejä huolimatta suhteellisen suppeasta levinneisyydestä: Favorita, Furmentin, Garbesso, Malvasia Corse, Malvoisie de Corse, Malvoisie à Gros Grains, Malvoisie du Douro, Pigato, Rolle, Sapaiola, Verlantin, Varlantin, Verlentin, Vermentino di Gallura ja Vermentinu. Malvasia-johdannaisten nimien kanssa pitää olla varovainen sen suhteen tarkoitetaanko Malvasiaa vai Vermentinoa.

Nautiskelijan lajiviinien arviot.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu päivitetty 12.7.2016.