Dureza on Rhonen ympäristön ja etenkin sen länsipuolisen Ardechen alueen käytännössä väistynyt tumma volyymirypäle. Se olisi jäänyt korkeintaan viinikirjojen alaviitteeksi, jos se ei olisi paljastunut Rhonen ja maailmanliigan huipun Syrahin toiseksi vanhemmaksi vielä vähemmän arvostetun ja käytännössä kadonneen Mondeusen Blanchen kanssa. Luonto on jälleen tehnyt ihmeellisyyksiä, kun kaksi heikkoa yksilöä yhdistää voimansa on lopputuloksena ainutlaatuinen yksilö. Syrah on vanha lajike, mutta ranskalaisten viininviljelijäesi-isillä oli jo muinoin laatu mielessä kun luonnon risteytys säästettiin.

Paljastuneiden sukulaisuussuhteiden perusteella ei ole ihme, että Dureza on helposti sekaantunut tarhoilla Syrahiin sekä Peloursiniin ja Durifiin (alias Petite Sirahiin). Ranskassa 1880-luvulla jalostetun Durifin vanhemmiksi on paljastunut Peloursin tai sen jälkeläinen sekä Syrah. Dureza on siis toinen Syrahin vanhempi.

Viinien laatupotentiaali on puutteellisen informaation vuoksi luokittelematon keskinkertainen. Lajikkeen aidosta viljelystä poistuminen kertonee viinien potentiaalisesta laadusta riittävästi. Kun Durezan maine on elpynyt ainutlaatuisen jälkikasvun vanavedessä, niin joitakin lajikeviinejä on todennäköisesti odotettavissa, ainakin kuriositeettimielessä. Elinvoimainen köynnös on satoisa ja rypäleet kypsyvät suhteellisen myöhään. Durezan synonyymejä ovat olleet Duré, Duret, Durezza, Petit Duret, Serene ja Serine.

Viinien todennäköinen laatupotentiaali    KESKINKERTAINEN.

Sivu päivitetty 12.7.2016.