Vaalea SAUVIGNONASSE on vanha Gironden eli Bordeaux’n alueen lajike. Se on koko ajan ollut siellä vähämerkityksinen. Nykyisin lajike on Porvoosta käytännössä hävinnyt. Sen on herkkä kasvitaudeille, etenkin vartettuna. Vartettujen köynnösten tautiherkkyys ja alhainen tuottavuus olivat Porvoossa käytännössä lajikkeen kuolemantuomio. Sen on korvannut laadukkaampi ja helpommin viljeltävä Sauvignon Blanc. Yleensä lajikkeen ominaisuuksia kuvataan kuitenkin SB:n tyyppisiksi laadullisesti kuitenkin selvästi heikompina ja viinien rakennetta SB-viinejä vihreämmäksi. Sauvignonasse ei kuitenkaan ole Sauvignon Blancin jälkeläisiä. Pohjois-Italiassa lajike tunnetaan nykyisin nimellä FRIULANO.

Sauvignonasse esiintyy laajemmin kahdessa maassa: Chilessä ja Pohjois-Italiassa Friulin alueella (Unkarin lisäksi). Chilessä sitä ei mainosteta etiketeissä vaan siellä lajikkeesta saa käyttää harhaanjohtavaa nimeä Sauvignon Blanc. Monesti lajike on Chilen vanhemmilla tarhoilla Sauvignon Blancin kanssa ja myös myydään sen nimellä. (Tämä selittänee joiden chileläisten SB-viinien poikkeuksellisen heikon laadun.) Keskihapokkaana lajike vaatii suhteellisen viileän kasvuympäristön. Lajike ei ole laajalle levinnyt ja pysyy pääosin paikallisena, satoisana ja volyymipainotteisena lajikkeena. Rypäleet ovat suhteellisen suuria ja erittäin tautiherkkiä. Sauvignonasse-viinien aromeissa löytyy monesti >b>kuivattujen katkeroainemaisten yrttien ja kuivattujen kukkien aromeja, fenkolin tyyppisiä vihanneksia sekä paahdettuja mausteita. Maanläheisyyttä pitäisi myös olla. Yleensä viineihin jää kaipaamaan tyylikkyyttä. Lajikkeesta valmistetut viinit on juotava (mahdollisimman) nuorena. Friulissa laadukkaimpien lajikeviineihin yhdistetään lisäksi kermaista pyöreyttä sekä pähkinämäisiä aromeja.

Italian Friulissa Sauvignonasse alias paikallisella nimellä Friulano on laajasti viljelty ja kohtuullisen arvostettu lajike. Unkarin painostuksen ja maan EU-jäsenyyden myötä lajikkeen vanha paikallinen nimi TOCAI FRIULANO poistui nimeä vuoteen 2008 mennessä. Sen jälkeen rypäleen nimi pelkkä Friulano eikä Tocai-määrettä saa enää käyttää. Sauvignonasse-lajikkeella ei ole tekemistä Unkarin Tokajin alueen vaikka 1930-luvulla vakiintuneella nimellä tavoiteltiin juuri Unkarin Tokajiin liitettyjä positiivisia assosiaatioita. Sauvignonasse päätyi Friuliin 1800-luvun alussa nimellä Tocai. Sauvignonassella eli Friulanolla ei ole Unkarin Tokajin Furmintin kanssa yhteyttä, joten unkarilaisten huoli nimisekaannuksesta on ymmärrettävä. Sauvignon Blanc on tosin Tokajin Furmint-lajikkeen sisarpuoli, mutta SB:llä ja Sauvignonassella ei puolestaan ole osoitettua sukulaisuutta. Aina 1990-luvulle asti italialaiset ampelografit ja muut viinialan asiantuntijan vakuuttivat Tocai Friulanon olevan paikallinen ainutlaatuinen rypälelajike.

Sauvignonassen alias Friulanon tilastoitu viljely keskittyy Koillis-Italiaan ja siellä etenkin Friuliin. Italian vuoden 2000 rypäleiden viljelyalalaskennassa Tocai Friulanoa viljeltiin 4698 hehtaarilla. Seuraavaksi laajimmat viljelmät olivatkin vuonna 2009 Unkarissa, mukaan lukien Krimin niemimaa, 2691 hehtaarilla. Sloveniassa lajikkeen nykyisenä virallisena nimenä on Zeleni Sauvignon tai ranskalaisperäinen Sauvignonasse. Kumpikaan ei kuitenkaan ole myyvä nimi, joten harvat lajiketta hyödyntävät tuottajat välttävät rypäleen nimeämistä etiketissä. Slovenian vuoden 2009 viljelyala oli vaatimaton 29 hehtaaria lähinnä Italian Friulin naapurissa Primorskassa mutta myös Itävallan Steiermarkin naapurissa Stajerska Slovenijassa.

Chilessä Sauvignonassen virallinen nimi on Sauvignon Vert, tosin siitä saa käyttää myös Sauvignon Blanc-nimeä. Vuonna 2009 Sauvignon Vertin tilastoitu viljelyala oli 234 hehtaaria. Chilen uusimmat Sauvignon Blanc-pellot ovat käytännössä varmasti aitoa Sauvignon Blancia, mutta vanhempien peltojen Sauvignon Blancin ja Sauvignonassen suhde on arvoitus. Chileläisten on vaikea istuttaa Sauvignonasse enää Sauvignon Blancina ainakaan vientimarkkinoita silmällä pitäen, koska se olisi kuluttajien tietoista harhauttamista. Naapurimaa Argentiinassa ja tarkennettuna lähinnä Mendozassa Sauvignonasse-peltoja oli vuonna 2009 659 hehtaaria

Sauvignonassen alias Friulanon muita synonyymejä ovat Occhio di Gatto, Sauvignon de la Correze ja myös pelkkä Correze, Sauvignon Grois Grain, Sauvignon Vert, Tai Bianco, Tocai Italico Friulano ja Zeleni Sauvignon. Ranskassa lajikkeen yleisempi on synonyymi on SAUVIGNON VERT. Sauvignon synonyymien kanssa pitää olla varovainen, koska Sauvignon Gris, Rose ja Rouge ovat Sauvignon Blancin variaatioita eli värillisiä klooneja. Nimisekaannusten lisäämiseksi kuitenkin Kalifornian Sauvignon Vert on oikealta ranskalaiselta nimeltään Muscadelle.

Nautiskelijan Sauvignonasse alias Friulano alias vanhentuneen nimen mukaiset Tocai Friulano-viinien arviot.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu päivitetty 20.6.2016.