Tumma Piedirosso, josta käytetään paikallisesti myös nimiä Per´e Palummo ja Palombina, yhdistetään etenkin Campaniaan ja Etelä-Italiaan länsiosiin. Vapaasti käännettynä Piedirosso on suomeksi ”Punajalat”. Se on (käytännössä) sekoiterypäle. Laatupotentiaalista kertonee osaltaan sen viime vuosikymmenten viljelyalan voimakas väheneminen. Yleisemmin lajike esiintyy dominoivana lajikkeena tummassa Lacryma Christi del Vesuvio –viinissä, jota on ollut Alkossa tarjolla Feudi di San Gregorion valmistamana. Kohtuutanniinisena ja aromikkaana se sopii (Bordeaux’n Merlot’n tyyliin) Aglianicon pehmentäjäksi ja sävyttäjäksi.

Rypäleen ominaisuuksien kuvaukset ovat kirjallisuudessa niukkoja ja mielenkiinto vähäistä. Aromeissa on lähinnä metsämarjoja, yrttimäisyyttä sekä parhaimmillaan yrttimäisiä kukkia selvän parfyymisena. Omillaan lajike on vulkaanisessa maaperässä, mikä antaa viineihin mineraalisuutta. Rypäleet jäävät helposti fysiologisesti raaoiksi, mutta modernilla tekniikalla viinit ovat pehmentyneet. Lajike on kohtuutanniininen, hapokas ja parhaimmillaan lajikeviinit ovat suhteellisen nuorina.

Laatupotentiaali hyvä. Nautiskelijalla Piedirossoa sisältävät viinit kuuluvat Etelä-Italian tummaan sekoitteeseen. Artikkelin loppu

Sivu päivitetty 12.7.2007.