Tumma Dolcetto on ollut Piemonten työhevosia, mutta se menettänyt vakaasti suosiota myös nuorena juotaville Barbera-viineille. Epäitalialaisesti rypäleet ovat (italialaisittain) suhteellisen matalahappoisia, mutta kuitenkin melko tanniininen vihreyttä ja supistavuutta korostavilla piirteillä. Viileässä kasvuympäristössä rypäleiden alhaiset hapot eivät kuitenkaan muodostu ongelmaksi. Mahdollisimman nuorena juotavat Dolcetto-viinit on hedelmäisiä kukkamaisella ja yrttimäisellä aromikkuudella maanläheisellä maustemaisuudella. Poikkeuksellista on viinien syvä väri. Rypäleet kypsyvät aikaisin, joten köynnös soveltuu viileisiin mikroilmastoihin, joissa Barbera ja Nebbiolo eivät ehdi kypsyä. Dolcettolla saadaan Piemonten sekoitteisiin nuorena juotavuutta ja nautittavuutta. Arvostetuimpana alueena pidetään Dogliania.

Lajikkeen viljelyala oli Italiassa vuonna 2000 7450 hehtaaria, kun reilusti yleisemmän ja sopeutuvamman Barberan vastaava viljelyala oli lähes nelinkertainen 28 365 hehtaaria Italian kolmanneksi viljellyimpänä tummana lajikkeena Sangiovesen ja Montepulcianon jälkeen. Barbera-viinien tavaraetuna on sen sopeutuvuus tammitukseen. Dolcettoa käytetään rypälecocktaileissa viinien pehmentäjänä ja hedelmällisyyden antajana nuorena juotavuutta edistäjänä. Kuriositeettisuosiota Dolcetto on saavuttanut Australiassa ja Yhdysvaltain länsirannikolla. Käytännössä Dolcetto on Piemonten paikallislajike, tosin italialainen verenperintö italialaisiin lajikkeisiin on kiinnostanut italialaisia viljelijöitä hieman Uudessa maailmassa, mutta lajike ei sovellu kuumaan kasvuympäristöön.

Dolcetto-viinien olemusta voi verrata mahdollisimman nuorena juotaviin Beaujolais-viineihin, vaikka viinien olemus ja aromit ovat erilaisia. Viineissä on parfyymisuutta kukkamaisina sekä kirsikkamaisina ja nykyisin erilaisilla katkeroainemaisilla marjoilla. Viileinä vuosina happamuus ja pistävyys jäävät monesti tunnuspiirteeksi. Tanniininen pitäisi olla kohtuullisen ja yleensä selvän katkeroainemaiset vihreyden avittamina. Viinien suuntuntuma on otusarvoisesti kevyehkö. Mineraalisuutta esiintyy laadukkaimmilla tarjoilla, mutta yleensä ne tarhat on varattu hinnakkaammillle barberalle ja nebbiololle.

Harvinainen Dolcetto Bianco on myös olemassa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä tumman Dolcetton kanssa. Dolcetton Pohjois-Italian synonyymejä ovat Dolcetto Nero, Nibieu, Nibio ja Ormeasco.

Nautiskelijan arvioimat Dolcetto-lajikeviinit. Rypälettä kohdellaan nykyisin kuitenkin volyymiviinien raaka-aineena.

viinien laatupotentiaali    HYVÄ

Sivu päivitetty 11.5.2020.