Pedro Ximénez, tai Pedro Jiménez tai tuttavallisesti pelkkä Pedro ja vielä pelkistetymmin PX, on ollut kuuman ja kuivan ilmaston volyymilajike. Kyntensä se näyttää edelleen kuivatuista rypäleistä valmistetuissa erittäin makeissa PX-sherryissä. Viinikirjallisuudessa tämä oikeuttaa sille paikan, mutta miedoissa viineissä sitä käytettiin Uudessa Maailmassa, ja myös Vanhassa, massaviinien halpana raaka-aineena menneinä vuosikymmeninä. Nykyisin sen ovat korvanneet laadukkaammat lajikkeet. Köynnös on erittäin satoisa mutta ohuet kuoret herkkiä sienitaudeille. Jerezissäkin lajikkeen viljely on huomattavasti Palominoa vaikeampaa ja tuottamattomampaa, joten PX on saanut antaa tilaa. Aikaisemmin rypäleet kuivattiin makeuttajiksi, mutta nykyisin Palomino-mehu keitetään kasaan arropeksi. Myös Etelä-Espanjan väkevät käyttävät PX:ää sekä makeuttajana että väkevien ja erittäin makeiden viinien rypäleenä. Rypälettä viljellään myös Kanarian saarilla. Rypäleet hapettuvat helposti ja ovat niukkahappoisia. Aromit ovat neutraaleja ja helposti paahtuneita. Kummempia aromeja ei volyymiviineistä kannata hakea. Kuitenkin rusinoiduista rypäleistä ja pitkään tammikypsytetyistä viineistä valmistetussa PX-sherryssä riittää kaikkea kuten mämmiä, mallasta, suklaata, luumua, rusinoita, mausteita, savua, tupakkaa ja muita vastaavia aromeja huippumakeana mutta myös tasapainottavalla raikkaudella. Tavara korostuu näissä sherryissä ainutlaatuisella tavalla. Väri on paahdetun siirapin näköinen. Argentiinassa ja Chilessä lähes samaksi nimettyä lajiketta Pedro Giménez ei pidetä Pedro Ximenezin synonyyminä. Synonyymejä voivat olla Pero Ximen, Ximénez, Ximénes Pedron ja Pedro Jiménezin lisäksi. Nautiskelijan maistamat väkevät PX-viinit. Laatupotentiaali miedoissa viineissä heikohko, huippumakeissa lajikesherryissä täydellinen. Artikkelin loppu Pedro Ximénez, Pedro Ximenez Pedro Jiménez, Pero Ximen, Ximénes, PX