LTumma Listan Negro (tai painomerkillä kirjoitettuna Listán Negro) on Kanarian saarten paikallinen lajike, eikä sitä käytännössä viljellä saarten ulkopuolella. Lajike on saaren tärkeimpiä rypäleitä, mikä ei ole saaren viineille laatusuositus. Eniten rypälettä viljellään Teneriffan pohjoisosissa. Vuonna 2008 lajikkeen viljelyala oli 4698 hehtaaria.

Tuulisella ja vulkaanisen karulla saarella köynnöksen istutetaan yleensä ihmisen kaivamiin kuoppiin, jotka suojaavat köynnöksiä voimakkaalta tuulelta ja keräävät kosteutta. Lajikkeen suosiota selittää köynnöksen elinvoimaisuus näin haastavassa kasvuympäristössä. Viinien tunnuspiirteenä pitäisi olla omanlaatuinen persoonallinen aromikkuus. Viinit hyötyvät hiilidioksidikäymisestä sekä laadukkaimmat myös tammituksesta. Suuntuntuma voi parhaimmillaan olla keskitäyteläinen.

Yhteisestä nimen Listan-sanasta huolimatta Listan Prieto alias Mission sekä Listan Blanco nimellä esiintyvä Andalusian Palomino ovat eri lajikkeita. Listan Negrolla ei ole myöskään yhteyttä Madeiran Negra Moleen alias Negramolliin. Listan Negron synonyymejä ovat Almuñeco, Listan Morado ja Negra Commun.

Viinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu päivitetty 7.2.2016