Vaaleat Torrontes-perheen lajikkeet (laskevassa) laatujärjestyksessä Torrontes Riojano, Torrontes Sanjuanino sekä Torrontes Mendocino yhdistetään Argentiinaan, jossa ne ovat laajasti viljeltyjä aromaattisia viinejä tuottavina. Ne soveltuvat myös tisletuotantoon.. Näiden kolmen lajikkeen yhteisnimi on Torrontes, jota Nautiskelija käyttää myös rypälelajikkeen nimenä. Etenkin aikaisemmin kaikki kolme niputettiin Torrontes-nimen alle, vaikka lajikkeiden laatutasossa on selvä ero. Torrontes, tai etenkin Torrontes Riojano, on Argentiinan vaalea kansallisrypäle.

Torrontes on kuitenkin myös Espanjassa käytetty rypäleen nimi. Kukaan ei tosin ole varma mitä lajiketta nimellä on kulloinkin tarkoitettu ja tarkoitetaan, koska saman nimen alla on ollut eri lajikkeita perinteisen tavaran mukaisesti. Argentiinalaisilla ja Espanjalaisilla Torrontes ei kuitenkaan ole muuta yhteistä kuin sama nimi. Nautiskelija viittaa Torrontes-lajikemerkinnällä vain argentiinalaisen Criolla-ryhmän Torrontes-perheen lajikkeisiin. Viinit ovat parhaimmillaan mahdollisimman nuorina nautittuina.

Espanjassa Torrontes-nimen alla on esiintynyt neljä eri lajiketta:

Rypäle Andalusian Montilla-Morilesin alueella, myös tarkennetulla nimellä Torrontes de Montilla esiintyen;
Navarrassa Torrontes nimellä esiintyy sama lajike Andalusian käytännössä kadonnut Heben-lajike;
Galiciassa Torrontes-nimeä käyttävät lajikkeet ovat Fernão Pires ja Bical. Saman nimen käyttöä suhteellisen pienellä alueella kahdelle eri lajikkeelle selittää se, että Bical sekoitetaan Galiciassa usein Fernão Pirekseen.
Nämä ovat selvimmät Torrontes-tapaukset ja muitakin rypäleitä on ollut tarjolla eri alueilla. Espanjalaisten alkuperämerkintöjen hyväksytyistä ja suositelluista Torrentes-lajikkeissa ei ole varmuutta mitä rypälelajiketta todellisuudessa tarkoitetaan.

Vuonna 2009 Argentiinan Torrontes-perheen viljelyalat olivat:
Torrontes Riojano 8443 hehtaaria kattaen Argentiinan eri viininviljelyalueet;
Torrontes Sanjuanino 2539 hehtaaria keskittyen San Juanin provinssiin sekä
Torrontes Mendocino 666 hehtaaria keskittyen Tulimaan Rio Negroon. Pohjois-Chilessä on lisäksi laajat viljelmät Torrontes Sanjuaninoa nimellä Moscatel de Austria paikallisen kirkkaan viinan piscon tuotantoon suunnattuna

Laadukkaimpien Argentiinan Torrontes-viinien aromeja voi verrata Gewurzin ja Muskatellin yhdistelmään. Rypäleen luontainen hapokkuus on korkeahko. Melko parfyymisissa aromeissa on yleensä katkeroainemaisia yrttejä ja katkeroainemaista maustemaisuutta sekä erilaisia kukkia sekä hedelmiä. Argentiinalaisissa viineissä korostuu usein hiekkamaisen tupakkamainen maanläheisyys. Tyylikkyys ei ole viinien tunnuspiirre. Torrontes sopii hyvin sekoitteisiin.

Nautiskelijan arvioimat Torrontes-viinit.

Viinien laatupotentiaali (Riojanon perusteella)    HYVÄ.

Sivu tehty 20.6.2016.