Tumma Mandilaria on Kreikan Egeanmeren saaristossa sekä etenkin Kreetalla viljeltävä lajike. Viinien laadusta rypäle ei ole saanut mainetta. Rypäle on paksukuorinen ja viinit ovat erittäin voimakkaan tanniinisia ja syvän värisiä. Aromit ovat suhteellisen neutraaleja ja suuntuntuma korkeintaan keskitäyteläinen. Viinien hedelmäisyys on monesti vain kohtuullista samoin kuin alkoholipitoisuus. Lajike tarjoaa perinteistä kreikkalaisuutta vihreällä ja kovalla perusolemuksella. Lajike vaatii yleensä toimivaan viiniin niukempitanniinisia ja hedelmäisempiä parannerypäleitä.

Lajike kuuluu Kreikan tummaan sekoitteeseen, vaikka saariston lajikkeena onkin suhteellisen harvinainen mantereella. Puhtaat lajikeviinit ovat harvinaisia. Mandilaria on Egeanmeren saariston eteläosan (ml. Kreeta ja Rhodos) toiseksi viljellyin lajike. Rypäleen Kreikan viljelyala vuonna 2008 oli 682 hehtaaria. Saariston mittapuulla lajike on merkittävä mutta ei mannervetoisen Kreikan mittapuulla. Lajikkeen suosiota selittänee hyvä kuivuuden kestävyys yhdistettynä elinvoimaiseen ja satoisaan köynnökseen. Rypäleet kypsyvät myöhään ja ovat suhteellisen tautiherkkiä, joten lämpöä ja kuivuutta pitää olla myös syksyllä. Väkevöidyissä ja maustetuissa viineissä rypäle toimii mietoja viinejä paremmin. Modernilla tekniikalla lajikeviineihin on saatu tasapainoa parantaa pyöreyttä ja hedelmäisyyttä.

Kyrillisten aakkosten translitterointi ei ole yksiselitteistä, joten Mandilaria-nimestä riittävää eri variaatioita paikallisten nimien ohella. Mandilarian synonyymejä ovat Amorghiano, Amorgiano, Dombrena Mavri, Doubraina Mavri, Doumpraina Mavri, Kontoura, Koudouro, Kountoura, Koundoura, Kountoura Mavri, Mandelaria, Mantilari, Mantilaria ja Montoyra. (Kreikan sana mavro tarkoittaa mustaa/tummaa). Virallisissa laatuviineissä Mandilaria ei ole arvostettu.

Viinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu päivitetty 18.8.2017.