Xynisteri on Kyproksen viljellyin paikallinen vaalea lajike. Sen kirjallisuusmaininnat oikeuttaa lähinnä kuivatuista rypäleistä valmistettu väkevä Commandaria, johon väriä ja potkua antamaan käytettään Kyproksen viljellyintä tummaa lajiketta Mavroa. Vuonna 2010 Xynisterin viljelyala Kyproksella oli 2227 hehtaaria, joka lähes neljännes ja tarkemmin 23 prosenttia, saaren rypäleiden viljelyalasta. Viinit ovat suhteellisen neutraaleja ja rypäle on lähinnä työjuhta. Laatuun pyrkivien tuottajien mietoja viinejä täydennetään kansainvälisillä tai aromaattisilla lajikkeilla.

Ensimmäinen maininta lajikkeesta nimellä Xinisteri on vuodelta 1881. Suosittu lajikkeena Xynisteri on elinvoimainen ja tuottava. Rypäleiden ohuen kuoret ovat suhteellisen homeherkkiä. Viinien etanolipitoisuus on kohtuullinen samoin kuin hapokkuus. Niukat aromit ovat yleensä sitrusmaisia. la. Modernilla jäähdytetyllä käymisellä ja hapelta suojaavalla käsittelyllä varhain kerätyistä rypäleistä voidaan saada aikaan riittävän moderneja mutkattomia valkkareita.

Xynisterin synonyymejä ovat Aspro Kyprou, Cipro Bianco, Hebron Blanc, Hebron White, Hibron Blanc, Koumantaria, Lefko Kyprou, Lefko Kyproy, Topiko Aspro, Xinisteri, Xynistera ja Xynisteri Aspro Kyprou. Ilman kuivatuista rypäleistä valmistettua Commandariaa lajike olisi lähinnä rypälekirjallisuuden alaviitteissä. Kypros ei ole historiallisesti panostanut laatupainotteiseen tuotantoon vaan myös viinien myyntivalttia on ollut edullinen hinta.

Mietojen viinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu päivitetty 4.2.2016.