Kypros ei ole saanut mainetta viiniensä laadusta, vaikka viinikirvakin on saarella tuntematon eivätkä köynnökset ole vartettuja. Mavro on tumma lajike eikä ole selvää onko laikkeen alkuperä Kyproksella vai muualla Kreikassa. Mavro-nimen ei kuitenkaan pidä antaa johtaa harjaan muiden saman nimen sisältävien kreikkalaisten lajikkeiden kanssa. Musta on kreikaksi mavro. Lajike on ylivoimaisesti Kyproksen viljellyin. vuonna 2010 Mavron viljelyala Kyproksella oli 4550 hehtaaria, mikä oli 46 prosenttia saaren rypäleiden viljelyalasta. Lähimenneisyyden Mavron viljelyalan markkinaosuus oli peräti 80 prosenttia.

Ljaikkeen kirjallisuusmainintojen oikeutus perustuu siihen, että se on kyproslaisen kuivatuista rypäleistä valmistetun väkevän viinin Commandarian toinen rypäle vaalean Xynisterin lisäksi. Rypäleen ohutkuorisuus helpottaa kuivattamista, tosin lisää myös homeherkkyyttä.

Kypros on ollut mahdollisimman halpojen volyymiviinien tuottaja ja reaalisosialismin aikana markkinoita löytyi Itä-Euroopasta. Vasta nykyisin Kyproksella on EU:n avustuksella yritetty panostaa moderniin viljely- ja valmistustekniikkaan. Volyymien tavoittelu romahduttaa helposti laadun ja tanniinisen Mavron tapauksessa hedelmäisyys on helposti niukkuushyödyke. Lajike on kohtuuhappoinen, mutta köynnöksen hulppean tuottavuuden avittamana rypäleet jäävät helposti vihreiksi. Nautiskelijan termillä viinit ovat karkeatekoisia (tyylikkyyden vastakohtana). Mavro tarkoittaa kreikaksi tummaa, tosin Mavro-viinien kohdalla ohutkuoristen rypäleiden viinien väri on kevyt. Perinteisiin onkin kuulunut jättää viineihin jäännössokeria pyöreyttä antamaan. Viinit ovat parhaimmillaan mahdollisimman nuorina.

Alkossa lajikkeen ominaisuuksiin pystyi aikaisemmin tutustumaan paikallisen suurtuottaja KEO:n Othellon halpispunkulla. Viini ei tosin ollut puhdas lajikeviini.

Mavron synonyymejä ovat Cipro Nero, Cyperntraube Blaue, Cypro Nero, Korithi Mavro, Kritiko Mavro, Kypreico Mavro, Kypreiko Mavro, Kypriotiko, Mavro Kyproy, Skuro Mavro ja Staphili-Mavro. Lajike ei siis ole tuntematon Kyproksen ja Kreikan ulkopuolellakaan.

Lajikeviinin laatupotentiaali     KESKINKERTAINEN.

Sivu päivitetty 9.1.2016.