Vanhan pullokypsytetyn viinin tertiaarisista aromeista (
PULLOKYPSYTYKSEN AROMIT) käytetään myös ranskasta omaksuttua (snobistista) määritelmää
BOUQUET, tai suomalaistettuna
BUKEE, joka on myös ranskankielinen ääntämysasu. Bouquet tarkoittaa alun perin kukkakimppua, jossa on erilaisia aromeja.
Bukee-sanaa käytetään monesti kun kuvaavat aromiassosiaatiot loppuvat. Nautiskelija etsii aromeihin assosiaatiot, kuten santelipuu, erilaiset
eläinten ja
maaperän aromit sekä eksoottiset mausteet ja välttää vaikeasti miellettävän bukee-sanan käyttöä.
Modernit viinit kehittyvät aikaisempaa nopeammin. Jo käymisen ja tynnyrikypsytyksen aikana viineihin pyritään samaan myös pitemmälle kehittyneitä aromeja modernin tekniikan ja kontrolloidun hapettamisen avulla. Nautiskelija välttää tämän vuoksi vanhaa jakoa rypälepohjoisiin eli
PRIMAARISIIN sekä käymisessä ja tynnyrikypsytyksessä syntyviiniin
SEKUNDAARISIIN sekä pullokypsytyksen tertiaarisiin aromeihin aromien lähteen vaikean eroteltavuuden vuoksi. Nykyisin muutaman vuoden säilytetyssä (puna)viinissä on yleensä kaikkea kolme aromityyppiä, mikä Nautiskelijan
viiniteoriassa on optimaalinen tilanne.
Katso kuvaukset
hedelmän aromit, maaperän aromit, eläinten aromit,
kuivatut sekahedelmät, yrttien aromit ja mausteet.