Tunkkainen on negatiivinen ilmaisu, tosin hieman positiivisempi kuin suunnilleen samaa tarkoittavat PILAANTUNUT, MÄTÄ, mädäntynyt, HOMEINEN, laho, MÄRKÄ PAHVI ja EPÄPUHDAS. Pilaantumista ilmaisevat ominaisuudet ovat yleensä lähtöisin osittain pilaantuneista rypäleistä, mahdollisesti epäpuhtaista säiliöistä ja/tai erilaisista teknistä virhettä indikoivista kemikaaleista, joista rikkiyhdisteet ovat yleisiä.

RIKKIYHDISTEET viittaavat puutteellisen ammattimaitoon. Rikkidioksidia joudutaan käyttämään valmistuksessa sekä lopullisessa viinissä säilöntäaineena. Rikki muodostaa helposti uusia yhdisteitä. Rikkivety antaa yleensä mädän kananmunan reilusti epämiellyttäviä aromeja. Rikin aromia voi testata tulitikusta. Mikäli tunkkaisuus assosioituu rikkiin kannattaa lasiin kaadettua viiniä heiluttaa ja seisottaa lasissa, tai dekantoida eli hapettaa viini, jolloin rikkiyhdisteet yleensä haihtuvat nopeasti parhaimmillaan muutamassa minuutissa, mutta yleensä alle puolessa tunnissa. Rikkiyhdisteet korostavat pistävyyttä/kirpeyttä.

Etenkin vanhoissa viineissä on paljon erilaisia kemikaaleja. Nautiskelija käyttää yleisellä tasolla niistä negatiivista nimitystä LIUOTINMAINEN, ja yleensä niiden identifiointi on vaikeaa. Varsinkin vanhoissa madeiroissa sekä pitkään tynnyreissä kypsytetyissä väkevissä viineissä on usein oletusarvoisesti liuottimiin viittaavia aromeja. Liuottimet myös monesti korostavat kirpeyttä sekä supistavaa suuntuntumaa. Liiallinen uuden tammen käyttö tuottaa usein liuotinmaisia vivahteita, etenkin viinin muutaman vuoden säilytyksen jälkeen.

Positiivisempia liuotinmaisia aromeja olisivat Marsanne -lajikkeeseen (Nautiskelijalla) yhdistyvä LIISTERI, joka joillekin on sama kuin negatiivinen LIIMA. VAHA assosioituu positiivisena joihinkin onnistuneesti vanhentuneisiin valkoviineihin. KUIVATTU VIIKUNA on Nautiskelijalla negatiivinen ilmaus, mutta pääsääntöisesti edellisiä positiivisempi. Viikunalla viitataan nuorissa viineissä selvemmin vikoihin, mutta vanhoissa - ja etenkin ylivanhoissa - viineissä ne ovat usein väistämättömiä. Aromien kuvaus (kuivatuiksi) sekahedelmiksi on ei-nuorissa (puna)viineissä luonnollista. Laatuviinien valmistuksessa pilaantuneet rypäleet pitää poistaa, mutta edullisten viinien konepoiminnassa kaikki menee tarhalta murskaimeen ja/tai puristimeen. Hygieniasta on myös pidettävä huolta sekä tekninen ammattitaito kunnossa.

Nautiskelija saattaa käyttää epämiellyttävistä maaperän aromeista sanaa tunkkainen elegantin maaperän vastakohtana, tosin äärimmäisen harvoin maaperä saa näin negatiivista määrettä. Vaikeina vuosina monien ranskalaisten kalliimpien viinien paljon ylistettyä terroir´ta saattavat selittää pilaantuneista rypäleistä lähtevät aromit ja yhdisteet.