Taikina ja sen kehittyneemmät muodot PAAHTOLEIPÄ ja PULLA ovat hiivapohjaisia AUTOLYYSIn eli hiivan entsyymihajoamisen muodostamia aromeja, jotka liittyvät positiivisina yleensä perinteisellä menetelmällä valmistettuihin kuohuviineihin. Kuohuviineissä kehittyminen muuttaa näitä usein pähkinöiden suuntaan.

Nautiskelijalla LAATUKUOHUVIINIssä pitää olla hiivajohdannaisia aromeja, eli on valmistettu perinteisellä menetelmällä (samppanjamenetelmällä).

Hiilihapottomassa viinissä HIIVAan ja taikinaan viittaavat aromit ovat lähtökohtaisesti negatiivisia. Tosin SUR LIE eli SAKKAKYPSYTYS, sakan päällä varastointi, antaa viiniin pyöreyttä, sävykkyyttä ja potkua. Monissa laadukkaissa Chardonnay- ja Sauvignon Blanc sekä Muscadet-viineissä sakkakypsytys on laadun kannalta keskeistä. Sakkakypsytyksellä saa tammen tyylisiä ominaisuuksia ilman voimakkaita aromeja. Huippuvalkoviineissä käytetään monesti sekä tammitusta että sakkakypsytystä. (Vrt. myös fino-sherryn hiivakukinto.)