Konsentroitunut ilmaisee erittäin suurta voimakkuuden - tai arkikielellä esimerkiksi nesteissä - väkevyyden astetta. Tällaisen voimakkuuden saavuttaminen edellyttää yleensä erittäin alhaisen sadon rypäleiden lisäksi tammitusta. Konsentroituneen aistimus edellyttää yleensä voimakkaita happoja. Täyteläisen ja konsentroituneen eroa voi verrata vaikka suomalaisiin luonnonmarjoihin sekä lämpimän ilmaston marjojen/hedelmien tuottamaan erilaiseen aistimukseen. Suomalaiset marjat ovat harvoin täyteläisiä, mutta kuitenkin erittäin konsentroituneita, intensiivisiä tai voimakkaita. Konsentroituneen viinin ei tarvitse olla - marja-analogian mukaisesti - täyteläinen vaan teoriassa viileän ilmaston pienen sadon rypäleistä valmistettu viini voi olla suuntuntumaltaan (Nautiskelijalla) kevyt. Konsentroitunut on INTENSIIVINEN-sanan synonyymi sekä ohuen tai laihan vastakohta. Vetisyydellä, ohuudella, PLIISUudella Nautiskelija ilmaisee konsentraation vähäisyyttä.