Koillis-Espanjan perinteisellä menetelmällä valmistetun kuohuviinin alkuperäiset lajikkeet olivat Macabeo (Riojan Viura), Parellada ja Xarel-lo sekä vuodesta 1986 lähtien myös Chardonnay. Nautiskelijalle Cava-sekoitteeksi riittää vähintään yksi edellä mainituista lajikkeista (eli käytännössä Chardonnay). Vaaleassa cavassa ei saa käyttää tummia rypäleitä ja roseessa värin antaa yleensä Mourvedre (espanjalaisittain Monastrell). Cava ei ole tarkoitettu pitkään säilytykseen ja yleensä sitä luonnehtii espanjalainen maanläheisyys. Chardonnaylla on yritetty lisätä konsentraatiota, pyöreyttä ja etenkin tyyliä, mutta samalla cavan perinteiset tunnuspiirteet ovat vähentyneet. Ainoastaan ja etenkin dominoivasti Chardonnaysta valmistetut cavat ovat yleistyneet etenkin Codorniun toimesta, kun taas suurin tuottaja Freixenet tukeutuu perinteisiin lajikkeisiin. Cava myydään lähinnä hinnalla. Cava-sekoitetta voidaan käyttää myös kuplimattomien viinien (sekä tisleiden) valmistukseen.