ISSN 1458-8439
takaisin

Sommelierin intohimoinen viinin- ja taustatiedon tarjoilu

10.10.2025

"Vuonna 2023 ravintola Emossa asiakkaanamme oli Olivier Poussier, joka valittiin vuonna 2000 maailman parhaaksi sommelieriksi. Muistan menneeni pöydän luokse hermostuneena ja pelokkaana, esitelläkseni heidän valitseman viinin, yksinkertaisen mutta hyvän nuoruuden hedelmäisen ja hapokkaan (fresh) Anna and Martin Arndorferin Grüner Veltliner -viinin. Hän ja hänen vaimonsa paljastuivat erittäin mukaviksi ja he nauttivat ateriasta erittäin paljon. He olivat kiinnostuneita mitä minulla oli kerrottavani ja olin ällistynyt kuinka vaatiman Oliver oli ottaen huomioon hänen arvovaltaisen sommelierin aseman.
Tämä vaikutelma oli ensimmäiseni mutta ei suinkaan viimeiseni. Erittäin lyhyen ja tapahtumarikkaan uranani aika olen kohdannut vain intohimoisia henkilöitä, jotka ovat olleet innokkaita jakamaan osaamisensa juomakulttuurin edistämiseen ja pätee sekä kaikkein pienimpien ja vaatimattomimpien bistrojen sommeliereista aina mestarisommeliereihin, joita äskettäin tapasin harjoittelussa Bristolissa.
Toinen asiakaskokemus, jota mietin usein ei liity yksittäiseen tilanteeseen vaan on jotakin, joka tapahtuu monissa tilanteissa. Työskennellessämme huippuravintoloissa kohtaamme asiakkaita, joilla on varaa luksuksekseen ja he maksavat huippuviineistä ja huippuruoasta. Tuntuu upealta tarjota heille näitä tuotteita sekä tarjoilla niitä parhaimmalla mahdollisella tavalla.
Mutta monesti vaatimattomamman ruokailun yhteydessä, jossa ihmiset eivät ole tottuneet huippulaatuun eivätkä monesti edes ulkona syömiseen, missä minusta tuntuu, että työlläni on suurin merkitys. Painotan erityisen paljon jokaisen asiakkaan kohtelua samalla tavalla kuin suosittelisin jokaiselle viinilistamme parhaita viinejä, kun suosittelen heille perusviiniä. Tällä varmistan, että jokaisen vieraan ravintolakokemus on paras mahdollinen, erityisesti jos tapahtuu kerran vuodessa, kerran vuosikymmenessä tai kerran elämässä."
Leo Blossevill, sommelier, Suomen Sommelierit ry:n (Finnish Sommelier Association) nettisivujen (sommeliers.fi) artikkelissa “Helmikuun 2024 sommelier on Leo Blosseville”. (Lainaus poimittu englanninkielisestä haastattelusta 22.2.2024.)


takaisin
 

© 2002-2025 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.