"En usko viinien kausikäyttöön. Uskon kausituotteiden mukaiseen ruokailuun, mikä puolestaan säätelee viinivalintani. Tuoreiden kasvisten kanssa kuumalla säällä ja runsailla äyriäisillä, valitsen kevyehköjä viinejä, enkä aina valkoviinejä, vaikka useimmat valintani niitä ovatkin. Sydäntalvella kun syön enimmäkseen pataruokia, liharuokia ja muita tuhteja valmisteita. Suuremmat ja voimakkaat viinit ovat valintojani, useimmiten punaviinejä mutta ei aina.
Viininvalintani eivät niinkään perustu väriin vaan raskauteen (weight), joka käsittää koko viinien kirjon. Viinien raskaus ei useinkaan korreloi niiden värin kanssa, mutta todennäköisesti väri on harhaanjohtavan nyrkkisäännön 'punaviinejä talvella sekä valko- ja roseeviinejä kesällä' taustalla.
Tällainen yksinkertaistava pelkistäminen vaikuttaa hyödylliseltä, koska se poistaa ajattelun ja miettimisen tarpeen. Tällöin sinun ei tarvitsee tietää muuta kuin mikä on viinin värin perusteella ilmeistä. Tässä periaatteessa kuitenkin menetetään huikeat vaihtoehdot, jotka eivät taivu helppoihin luokituksiin. Kevyet hapokkaat ja hedelmäiset punaviinit, jotka voidaan tarvittaessa nauttia viilennettynä, voivat olla yhtä hyviä vaihtoehtoja kesällä kuin valkoviinit. Niillä on myös paikkansa talvella, kuten myös valko- ja roseeviineillä."
Eric Asimov, viinikriitikko, nytimes.comin 14.9.2023 artikkelissa "20 Wines Under $20: Bottles for All Seasons".
|