"Niin kauan kuin viiniä on ollut, on ollut sen väärentämistä, ’parantamista’ sekä vaarallisia petoksia.
Rebecca Gibbin ohut mutta oivaltava viihdyttävä kirja 'Vintage Crime: A Short History of Wine Fraud paljastaa monia tapauksia, joissa viinin juojat eivät sitä mistä he maksoivat, joskus kuolettavilla seurauksilla.
Muinaisessa Roomassa viiniin lisättiin yrttejä, mausteita sekä muita aineita, jotta siitä saatiin houkuttelevampi. 1800-luvulla ranskalaiset viinikauppiaat lisäsivät kevyihin ja vetisiin viineihin tuhtia italialaista ja afrikkalaista punaviiniä, jotta lopputuote saatiin kuluttajia houkuttavaksi. 1600- ja 1700-luvulla viinien makeutta parannettiin lisäämällä siihen lyijyä. Vielä 1900-luvun lopulla ihmisiä kuoli, kun viinin oli lisätty metanolia tai autojen pakkasnestettä.
Viimeisimmät esimerkit paljastavat kuinka miljardööreiltä on kynitty rahaa. Se on ei tosin ole vaarallista, mutta kuitenkin herättää uteliaisuutta, kun pohditaan nautiskelun rajoja.
Mikä täsmällisesti on petoksellista? Sisältyykö siihen liian suuret rypälesadot tai alkuperämerkintöjen alueiden ahnas laajentaminen tuottajien voittojen kasvattamiseksi? Entä petoksellisen tekninen manipulointi tuotannossa, kun juoma kuitenkin myydään mielihyvää tuottavana luonnontuotteena. Rebecca Gibb ei tarjoa kysymyksiin yksiselitteisiä vastauksia ja hänen esittämät kysymykset pakottavat meidät ajattelemaan."
Eric Asimov, viinitoimittaja ja viinikriitikko, New York Timesin nettisivujen nytimes.com 30.11.2023 viinikirjoja arvioivassa artikkelissa THE POUR "Touring the World of Wine Through 2023’s Best Books". Viitattu kirja on Rebecca Gibb: Vintage Crime: A Short History of Wine Fraud, (University of California Press 2023).
|