ISSN 1458-8439
takaisin

Tawny ja colheita 10/2002

23.10.2002
Portugalin ulkopuolella laadukkaimpina portteina on pidetty perinteisesti vuosikerta- eli vintageportteja. Portugalialaiset ovat kuitenkin arvostaneet pitkän tynnyrikypsytyksen tuomia aromeja ja ominaisuuksia sekä tuottajan suorittamaa varastointia. Vasta optimissaan markkinoille laskettuja tynnyrikypsennettyjä portteja kutsutaan tawneiksi, sekä vuosikerralla varustettuina colheitoiksi erotuksena pullokypsytystä vaativista vintageporteista. Perinteisesti maailmanmainetta saaneet englantilaisperäiset tuottajat ovatkin keskittyneet muodikkaampiin ja siten hinnakkaampiin vintageportteihin. ”Paikalliset” tuottajat ovat keskittyneet maineensa luomisessa enimmäkseen colheitoihin. Nykyviinimaailmassa ikäännytetyt tawnyt ja colheitat ovat ikänsä suhteen harvinaisuuksia. Lisäksi verrattuna kehityksellisesti, ja etenkin iällisesti, saman laatutason väkevöimättömiin viineihin edullisia ostoksia. Laatutietoisten kuluttajien kannattaakin ostopäätöksiä tehdessään ottaa huomioon epämuodikkaiden makeiden väkevöityjen viinien kuluttajaystävällinen hinnoittelu.

Tuntemattomienkaan tuottajien colheitat ovat erittäin harvoin pettymyksiä ja pääsääntöisesti positiivinen kokemus

Tawnyn ja colheitan vaatimuserot aiheuttavat eroja myös viiniin. Ikäännytetyllä tawnylla on neljä luokkaa: 10-, 20-, 30-, ja 40-vuotias. Tämä tarkoittaa, että viinien pitää tyylillisesti muistuttaa niitä virallisen paneelin mielestä. Objektiivinen ikä ei siis ole ainoa mittari. Tämän vuoksi tawnyt saadaan monesti hedelmäisemmiksi ja raikkaammiksi, kun niitä voidaan ”virkistää” nuoremmilla viineillä. Colheitoissa sen sijaan ilmoitetaan vuosikerta, jolta viini tulee. Säädösten mukaan colheitan minimitynnyrikypsytysaika on kahdeksan vuotta ja lisäksi (nykyisin) on ilmoitettava pullotusvuosi.

Colheitat tynnyreistä pulloon kun potentiaali realisoitunut

Tuottaja voi sitten seurata tynnyriensä sisällön kuntoa ja pullottaa ne kun tynnyrivarastointi ei tuo enää lisäarvoa. Pullotusvuodesta selviää milloin laadullisia muutoksia tuottava tynnyrikypsytys on lakannut ja kuinka kauan viini on ollut suhteellisen vakaassa pullossa. Colheitat säilyvät pullossa, mutta lisäarvoa ne eivät tuota. Erittäin pitkällä varastoinnilla ne myös väsähtävät ja hedelmä vähenee kuten Niepoortin vuosikertojen 1900 ja 1912 tapauksessa. Sataa vuotta porttikaan tuskin kestää hapettavaa ja omia aromejaan antavaa tynnyriä. Monelle viinivaikuttajallekin tosin huippuvanha viini on myös laadullisesti huippua, koska yleensä normaalia pitempään varastoituun viiniin yhdistetään automaattisesti laatua tuovaa lisäarvoa.

Tawnyt ovat eri vuosikertojen sekoitteita, mutta colheitoissa on sen sijaan periaatteessa eroja vuosikertojen ja niiden tynnyrikypsytyspotentiaalin mukaisesti. Yleensä vintageporttien huippuvuosikerrat eivät tuota huippucolheitoja. Nautiskelijan näkemyksen mukaan tätä ilmiötä selittää, että vintage porteissa tavoitellaan poikkeuksellista rypäleiden kypsyyttä ja kohtuullisia happoja. Sen sijaan hapettava ja voimakkaasti kypsyttävä tynnyrivarastointi voi olla kova paikka jo valmiiksi kypsistä rypäleistä valmistetutulle viinille. Niepoortin colheitat vintageportin huippuvuosilta 1970, 1963, 1912 ja 1900 eivät toimineet kunnolla ylikypsyyden ja sen tuoman latteuden takia. Hapokkuus on olennainen tekijä tawnyissa. Hapot ja epäkypsät tanniinit myös hidastavat hapen vaikutusta. Potku ja aromit tulevat merkittävässä määrin joka tapauksessa tammitynnyristä, tosin käytetty tynnyri piipa on yli tuplasti normaalin miedon viinin barriquen (225 l.) kokoinen.

Nautiskelijalla pärjäsivät parhaiten yleensä keskikertaisilta vintageporttivuosilta valmistetut colheitat. Onnistuneita tawnyn ja colheitan tunnuspiirteitä ovat vanhan puun tuomat aromit, raikas hapokkuus sekä kohtuulliset tanniinit. Tammen (ja haihtumisen) tuoma konsentraatio pitäisi viimeistään paljastua upeassa jälkimaussa kaikkien huippuviinien tyylisesti. Hedelmääkin pitäisi olla reilusti. Toivottavasti kuluttajille tullaan edelleenkin valmistamaan tuottajan optimikypsyydessä myyntiin laskemia viinejä, sillä myös Iberian niemimaan monet tuottajat alkoivat 1990-luvulla laskea varastoillensa normaalia sijoitetun pääoman tuottoa. Mikäli korkoa ja tuottoa aletaan laskea mietojen viinien tuottajien tyylisesti tulevat hinnat nousemaan reilusti. Vintageportit alettiinkin 1990-luvulla, viimeisinä suurista viineistä, valmistaa hyvin nuoren rehevinä juotaviksi.

Ikääntyneitä tawneja saa Alkostakin

Alkoonkin on alkanut tulla tawny-portteja. Tosin menekki on pientä, joten tilausvalikoiman puolelta löytyy sitten vanhimmat ja siten kalleimmat versiot. Colheitat sen sijaan ovat Suomessa korkeintaan ravintolamyynnissä eikä niitä maailmaltakaan ole vaivatonta löytää. Monesti kymmenvuotias on jo erittäin laadukas ja sen pitäisi saada erittäin hyvät (vähintään 85) pisteet. Pidemmän kypsytysajan tawnyn laadunlisäys on sitten makuasia etenkin verrattuna reilummin kohonneeseen hintaan. Monien mielestä 20-vuotias tawny on optimaalisin ja voimakkain kun hedelmäisyyttä pitäisi olla vielä reilusti. 30-vuotias tawny, puhumattakaan vanhimmasta 40-vuotiaasta saattaa lisäksi saada kovasti maderoituneita ominaisuuksia, kuten tilausvalikoiman 30-vuotias Grahamin versio. Monesti colheitat ovat korkeintaan hieman maderoituneita, kun ne pyritään pullottamaan ennen hapenkestävyyden heikkenemistä.

Yleensä ikäännytetyt tawnyt saavat harrastajan luokituksen ja ovat tyylinsä puitteissa monia miellyttäviä. Muutamat saivat tosin asiantuntijan luokituksen kuten Alkon syksyn positiivinen uutuus Symingtonien kilpailijalta Guimaraensien Taylorilta. Taylorin 10-vuotias tawny on positiivinen yllätys ja hinta 23 euroa on erittäin kohtuullinen. Symingtonien Grahamin vastaavan ikäinen, tilausvalikoimassa myytävä tawny sai lähes samat pisteet, tosin turvallisesti harrastajan puolella. Viime kevään aikana kolmesta eri pullosta maistettu, tilausvalikoiman Sandemanin 20-vuotias tawny oli puolestaan edellisiä reilusti heikompi.

Colheitat säilyvät heikosti avattuna (kaikkien huippuviinien tyylisesti), joten ainakin ravintoloissa laseittain maisteltuna kannattaa varmistaa, että pullo on ollut avattuna korkeintaan muutaman päivän. Ilman tätä varmistusta ei kannata tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, jos puolen vuosisadan ikäisessä viinistä ei tunnu löytyvän mitään lisäarvoa. Colheitat ovat portugalilaisten ja ei-englantilaisnimisten tuottajien bravuureita. Monesti kannattaa olla valmis maksamaan satakin euroa ja koettaa miltä monesti tuntemattomalta kuulostavan tuottajan vanha colheita maistuu. Tawnyssa löytyy jo helpommin maineikkaita ja tunnistettavia tuottajia. Colheitan vuosikerran ei kannata olla vintageportin huippuvuosi tai sitten kannattaa ostaa vintageportti suosiolla. Tawnyt ovat viime aikoina lisänneet maailmalla suosiota, joten ainakin niitä pitäisi löytyä ja colheita kannattaa napata ilman syvällisiä analyysejä, jos sellaisen löytää.

Yleensä colheita ja tawny ovat ilman etukäteisinformaatiota suhteellisen pieniriskisiä ostoksia. Täydellisiä viinejä niistä on (Nautiskelijan mittapuulla) huippuvaikea valmistaa, mutta vähintään erittäin hyviä ne ovat suurella todennäköisyydellä ja varsinaisia vintageportteja reilusti kohtuullisemmalla hinnalla, jos yleensä vastaavan ikäisiä vuosikertaportteja sattuu edes löytämään.

Tietokannasta löytyy yli 50 portviiniarviota. Tawnyja voi vaikka verrata vuonna 1997 maistettuihin legendaarisen vuosikerran 1963 portteihin. Artikkelin loppu

 

Constantino Porto Colheita 1910
95
Portugali - Douro/ Porto DOC - Constantino, Portviinisekoite Ostoslistalle
10.3.2002
Arvio
Makea, erittäin hapokas. Harrastajan viini. Arvoviini.
Niepoort Porto Colheita 1934 bottled in 1981
94
Portugali - Tras-os-Montes/ Douro/ Porto DOC - Niepoort, Portviinisekoite Ostoslistalle
28.4.2002
Arvio
Makea, hapokas. Harrastajan viini. Arvoviini.
Ramos Pinto Porto Colheita 1937 bottled in 1996
94
Portugali - Tras-os-Montes/ Douro/ Porto DOC - Ramos Pinto, Portviinisekoite Ostoslistalle
11.2.2002
Arvio
Makea, katkeroainemainen, erittäin hapokas. Harrastajan viini. Arvoviini.
Niepoort Porto Colheita 1937 bottled in 1995
93
Portugali - Tras-os-Montes/ Douro/ Porto DOC - Niepoort, Portviinisekoite Ostoslistalle
28.4.2002
Arvio
Makea, erittäin hapokas. Harrastajan viini. Arvoviini.
956977 Graham Tawny Porto 30 Years bottled in 2002
90 63,90 € (85,20 € / l)
Portugali - Tras-os-Montes/ Douro/ Douro DOC - Symington/ Graham, Portviinisekoite Ostoslistalle
10.10.2002
Arvio
Makea, kohtuutanniininen, erittäin hapokas. Asiantuntijan viini. Arvoviini.
Niepoort Porto Colheita 1952 bottled in 1987
90
Portugali - Tras-os-Montes/ Douro/ Porto DOC - Niepoort, Portviinisekoite Ostoslistalle
28.4.2002
Arvio
Makea, kohtuutanniininen, erittäin hapokas. Asiantuntijan viini. Arvoviini.
Silva & Cosens Dow Tawny Porto 20 Years
90 28,42 € (37,89 € / l)
Portugali - Douro/ Porto DOC - Silva & Cosens/ Dow , Portviinisekoite Ostoslistalle
29.5.2002
Arvio
Makea, kohtuutanniininen, erittäin hapokas. Harrastajan viini. Arvoviini.
Niepoort Porto Colheita 1987 bottled in 2001
90
Portugali - Tras-os-Montes/ Douro/ Porto DOC - Niepoort, Portviinisekoite Ostoslistalle
28.4.2002
Arvio
Makea, kohtuutanniininen, hapokas. Harrastajan viini. Arvoviini.
A.A.Calem Porto Reserve Colheita 1958 bottled in 1997
89
Portugali - Tras-os-Montes/ Douro/ Porto DOC - Calem , Portviinisekoite Ostoslistalle
22.3.1998
Arvio
Makea, kohtuutanniininen, erittäin hapokas. Asiantuntijan viini. Arvoviini.
Niepoort Porto Colheita 1962 bottled in 1997
89
Portugali - Tras-os-Montes/ Douro/ Porto DOC - Niepoort, Portviinisekoite Ostoslistalle
28.4.2002
Arvio
Makea, erittäin hapokas. Harrastajan viini. Arvoviini.
334517 Taylor Tawny Porto 10 Year Old bottled in 2002
88 23,00 € (30,67 € / l)
Portugali - Tras-os-Montes/ Douro/ Douro DOC - Guimaraens/ Taylor Fladgate, Portviinisekoite Ostoslistalle
15.10.2002
Arvio
Makea, tanniininen, hapokas. Asiantuntijan viini. Arvoviini.
Krohn Porto Colheita 1965
87
Portugali - Tras-os-Montes/ Douro/ Porto DOC - Wiese & Krohn, Portviinisekoite Ostoslistalle
27.2.1998
Arvio
Täyteläinen, makea, kohtuutanniininen, erittäin hapokas. Harrastajan viini. Arvoviini.
2468 Graham 10 Years Old Tawny Porto Bottled in 2002
87 25,60 € (34,13 € / l)
Portugali - Tras-os-Montes/ Douro/ Porto DOC - Symington/ Graham, Portviinisekoite Ostoslistalle
17.5.2002
Arvio
Makea, katkeroainemainen, erittäin hapokas. Harrastajan viini. Arvoviini.
Silva & Cosens Dow Tawny Porto 10 Years
87 16,70 € (22,27 € / l)
Portugali - Douro/ Porto DOC - Symington/ Silva & Cosens/ Dow , Portviinisekoite Ostoslistalle
29.5.2002
Arvio
Keskitäyteläinen, makea, kohtuutanniininen, erittäin hapokas, tamminen. Harrastajan viini. Arvoviini.
Niepoort Porto Colheita 1912 bottled in 1967
87
Portugali - Tras-os-Montes/ Douro/ Porto DOC - Niepoort, Portviinisekoite Ostoslistalle
28.4.2002
Arvio
Makea, katkeroainemainen, erittäin hapokas. Erityisasiantuntijan viini. Arvoviini.
Quinta da Romaneira Porto Colheita 1967 bottled in 1995
86
Portugali - Tras-os-Montes/ Douro/ Douro DOC - Quinta da Romaneira, Portviinisekoite Ostoslistalle
29.5.2002
Arvio
Kevyt, makea, kohtuutanniininen, erittäin hapokas, tamminen. Harrastajan viini.
Niepoort Porto Colheita 1900 bottled in 1972
83
Portugali - Tras-os-Montes/ Douro/ Porto DOC - Niepoort, Portviinisekoite Ostoslistalle
28.4.2002
Arvio
Makea, hapokas. Erityisasiantuntijan viini. Arvoviini.
Niepoort Porto Colheita 1963 bottled in 1991
81
Portugali - Tras-os-Montes/ Douro/ Porto DOC - Niepoort, Portviinisekoite Ostoslistalle
28.4.2002
Arvio
Makea, kohtuutanniininen, hapokas. Erityisasiantuntijan viini.
953357 Sandeman Tawny Porto 20 Years Old Bottled in 2001
81 35,90 € (47,87 € / l)
Portugali - Tras-os-Montes/ Douro/ Porto DOC - Sogrape/ Sandeman, Portviinisekoite Ostoslistalle
22.5.2002
Arvio
Makea, kohtuutanniininen, erittäin hapokas. Keskimääräinen vastine.
Niepoort Porto Colheita 1970 bottled in 1987
78
Portugali - Tras-os-Montes/ Douro/ Porto DOC - Niepoort, Portviinisekoite Ostoslistalle
28.4.2002
Arvio
Makea, katkeroainemainen, erittäin hapokas. Keskimääräinen vastine.


takaisin
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.