ISSN 1458-8439
takaisin

Viinien hintaeron merkitys

10.4.2024

Viinin arvo on usein liikkuva maali. Viiden dollarin viinin arvo voi olla surkea, kun taas sadan dollarin viinin arvo voi olla erinomainen. Viinin hinta ei koskaan suoraviivaisesti heijasta sen laatua. Kysyntä ja tarjonta, asema ja maine, maan hinta ja työvoimakustannukset vaikuttavat kaikki viinin hinnoitteluun.
Tästä yhtälöstä huolimatta kokemukseni perusteella parhaimmat laatu-hintasuhteen viinit löytyvät hintaluokassa 10-25 euroa. Tarkoittaako tämä siten, että 20 euron pullon laatu on aina parempi kuin 10 euron pullon laatu? Luonnollisesti ei. Mutta se tarkoittaa, että 20 dollarilla on reilusti korkeampi todennäköisyys löytää persoonallinen ja kiehtova viini kuin mitä pysty saamaan kymmenellä dollarilla.
Alla kymmenen dollarin viinit ovat pääsääntöisesti edullisia skaalaetujen vuoksi. Viini viljellään ja tuotetaan teollisilla periaatteilla, joiden tavoitteena on suosia määrää laadun kustannuksella. Niissä ei ole mitään vikaa, jos et halua muuta kuin mutkattoman alkoholin toimitusjärjestelmän.
Korkeampi hinta johtuu yksityiskohtaisesta ja työvoimavaltaisesti viljelystä sekä työläästä viinivalmistuksesta. Korkeammat kustannukset johtuvat pienemmästä, usein perheen pyörittämästä, tuotannosta, Korkea hinta johtuu myös viinitarhoista, joilla on jotakin poikkeuksellista tarjottavaa. Pelkistettynä tämä tarkoittaa maa-alueita, jotka on valittu sen vuoksi, että ne pystyvät siirtämään arvostettuja ja persoonallisia ominaisuuksia viiniin."
Eric Asimov, viinitoimittaja, nytimes.comin 21.7.2022 artikkelissa "20 Wines Under $20: Great Summer Values".


takaisin
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.