"Ripasso on jo pitkään ollut yksi suomalaisten suosikkiviineistä. Suosion syy lienee sen tyypillisessä maussa, joka on melko täyteläinen, runsaan hedelmäinen ja tamminen. Siitä on helppo pitää.
Italialainen ripasso valmistetaan kahden käymisen kautta. Tavalliseen valpolicella-viinin lisätään amarone-viinin valmistuksesta ylijääneet kuivattujen rypäleiden kuoret, jotka antavat paljon lisää marjaisia aromeja. Lisäkäyminen myös nostaa viinin täyteläisyyttä. Ripassoa sanotaankin ihaillun amaronen huokeammaksi pikkuveljeksi.
Ripasson muheva maku on omiaan monikäyttöisenä ruokaviininä. Jos siinä on hiukan reilummin tanniineja, sopiva ruoka on punainen liha, esimerkiksi pihvi. Pehmeämmän makuinen ripasso on hyvä valinta esimerkiksi joulupöytään perinteisen kinkun kanssa nautittavaksi."
Jouko Mykkänen, toimittaja-lehtori, hs.fin 1.12.2022 artikkelissa "Ruoka Testi: Tasokas kymmenikkö yllätti raadin: Yhdelle ripassolle täydet viisi tähteä, muutkin vähintään kolmen tähden veroisia".
|