ISSN 1458-8439
takaisin

Maailmansodan jälkeinen Pohjois-Rhonen punkun olemus.

6.4.2023

"1900-luku oli synkkää aikaan Rhonen laakson pohjoisosassa. Kahden maailmansadon sekä suuren laman jälkeen harvalla viininviljelijällä oli sisua jyrkkien rinteiden viinitarhojen viljelyyn. Jotkut rinteet olivat niin jyrkkiä, että niitä pidettiin vaarallisina hevosille, traktoreista puhumattakaan. Tämän vuoksi viljelivät käyttivät ihmisen pyörittämää vinssiä auran vetämiseksi kukkulan huipulle.
Nuoret suuntasivat kaupunkeihin töihin. Kun maatalous automatisoitiin, rinneviljelmät uhrattiin koneellistettaville tasankoviljelmille, joita eivät tuottaneet vastaavia laatuviinejä mutta tarhoja oli helpompi viljellä. Muutamat viinien laadulle omistautuneet henkilöt, kuten Marius Gentaz Cote-Rotiessa, Noël Versat ja Auguste Clape Cornas’ssa sekä Raymond Trollat St-Josephissa säilyttivät perinteiset tarhat ja viljelytavat käytännössä ilman taloudellista hyötyä.
1950- ja 60-luvuilla paikallisia viinejä arvostettiin niin vähän, että viljelijät ansaitsivat enemmän kasvattamalla aprikooseja ja kirsikoita viinirypäleiden asemesta. Erittäin harvat viininviljelijät pullottivat omat viininsä ja myivät ne sen sijaan negocianteille, jotka sekoittivat viinit ja myivät ne omilla nimillään.
Kun Raymond Trollat (1931-2023) aloitti työskentelyn isänsä apulaisena, muisteli hän vuoden 2013 haastattelussa, että he möivät tynnyrin viiniä paikallisiin baareihin ja bistroihin. Muutamalla penillä paikalliset hiilikaivostyöläiset läheisessä St-Etiennessa täyttivät kannunsa viinillä ja joivat sen työssä. Toiset alueen ihmiset ostivat tynnyrin kotikulutusta varten juoden tynnyristä joka päivä. Kun tynnyrit vähitellen tyhjenivät, viini niiden sisällä hapettui ja muuttui etikaksi, kuitenkin niin hitaasti, että kukaan ei kiinnittänyt muutokseen huomioita. Raymond Trollat muisteli, että viini muuttui käytännössä etikaksi eikä meidän tarvinnut vaihtaa pulloa salaatinkastiketta varten. "
Eric Asimov, juomatoimittaja, New York Timesin nytimes.comin 24.2.2023 artikkelissa "Raymond Trollat, Who Took a Hilly Wine Region to New Heights, Dies at 91". Painetussa sanassa 2.3.2023 artikkelin otsikko kuuluu "Raymond Trollat, 91, French Vigneron Who Made Hilly Region World Famous".


takaisin
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.