ISSN 1458-8439
takaisin

Pienten viinipullojen monikäyttöisyys ja yleishyödyllisyys

24.9.2022

"Pienen pullokoon viinejä on saatavilla monipuolisesti eri hintaisina ja tyylisinä. Toimivia vaihtoehtoja on niin rentoon illan viettoon kuin tarkkaan viritetylle juhla-aterialle. Pieni pullokoko on käytännöllinen silloin, kun merkkipäivää juhlistetaan kahden kesken. Siitä voi kaataa maljan esimerkiksi syntymäpäivien, vuosipäivien tai miksei vaikka itsenäisyyspäivän kunniaksi. Jo 0,2-litran pullosta riittää lasillinen kahdelle, 0,375-litran pullosta hieman täydennystäkin ensimmäisen kaadon jälkeen. Pieni pullo on myös hyvä tapa tutustua hiukan arvokkaampiinkin viineihin tai kuohuviineihin. Pienen pullon etuna on sekin, että se viilenee isoa pulloa nopeammin.
Pienillä pulloilla on paikkansa, kun muistat vaikka ystävää tai kollegaa. Ajatus on tärkein, joten jo pieni pullo kuohuvaa tai muuta saajan suosikkiviiniä riittää ilahduttamiseen, esimerkiksi kauniin kortin kanssa.
Pienet pullot ovat käytännöllisiä myös ruokaviiniä valittaessa. Ne kannattaa pitää mielessä, kun ruoan kanssa nautitaan vain yksi lasillinen, tai kun pienelle seurueelle halutaan eri viinit alku- ja pääruoalle. Isot pullot saattaisivat nostaa viinin määrän liian suureksi. Pienistä sen sijaan riittää pullon koosta ja henkilömäärästä riippuen juuri sopivasti desi tai perinteinen 12 cl kullekin ruokailijalle.
Pienten pullojen avulla viinivaihtoehtoja voi olla enemmänkin. Ne mahdollistavat haluttaessa kotipruuvin – miksei pöydässä voisi tarjota tavallista useampia viinejä?
Pienet pullokoot helpottavat jälkiruokaviinien tarjoilua. Aterian kohokohta ansaitsee oman sointuvan juomansa, mutta usein jo pieni määrä makeaa riittää. Puolikkaat tai sitä pienemmät pullokoot kannattaakin muistaa jälkiruokaviiniä, portviiniä, madeiraa ja muita väkeviä viinejä valittaessa. Myös sherryjä, niin kuivia kuin makeita, on pienissä pulloissa.
Pienet pullot toimivat myös silloin, kun resepti vaatii viinitilkkaa. Ruokaan on turha lisätä kovin kallista arvoviiniä, joten pienempi pullo edullista viiniä on paikallaan, kun haluat säästää arvokkaammat juomat ruoan seurana nautittaviksi.
Pieniä pulloja voi kattaa tarjolle hiukan isommankin porukan juhlissa. Pienet pullokoot sopivat myös vappuun ja muille piknikeille. Pihalle tai laiturinnokkaan on turha raahata isompia pakkauksia, pienet pullot kulkevat kätevästi eväskorissa."
Alko Lasse Pakarisen toimittamassa nettisivujen Vinkki-osion artikkelissa "Viinejä kätevästi myös pienissä pulloissa". Artikkelin tiedot on haettu 17.1.2022. (Nautiskelija on tiivistänyt lainausta.)


takaisin
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.