"'Meillä on sitä mitä meillä on', tiivisti Dmitri Trenin, joka huhtikuuhun asti johti Venäjän maineikkaista amerikkalaisten rahoittamaa ajatushautomoa Carnegien Moskovan keskusta. Länsi luotti sen riippumattomiin arvioihin Venäjän politiikasta ja toimintatavoista. Nyt hän on joutunut vaihtamaan roolit täydellisesti määrittelemällä lännen ’viholliseksi’ ja kuivailemalla Venäjän ’kaikkein tärkeimmäksi tehtäväksi strategisen menestyksen Ukrainassa’.
Niin sanotun Venäjän eliitin - nuorten virkamiesten, yritysjohtajien, toimittajien ja intellektuellisen kaleidoskooppi – käsityksiä on tarkkaan seurattu vinkeistä vastuksesta Vladimir Putinin päätökselle hyökkäyssodan aloittamisesta Ukrainaa vastaan. Jos heidän tyytymättömyytensä maan yhtäkkisestä taloudellisesta ja kulttuurisesta eristämisestä ylittäisi kriittisen kynnyksen, jotkin länsimäiset virkailijat uskovat, että Vladimir Putinin pitäisi muuttaa toimintatapojaan.
Se mitä kuitenkin todellisuudessa tapahtuu – haastattelujen mukaan – on, että mieliala vaihtelee epätoivosta hilpeyteen. Tärkeä yhdistävä nimittäjä on kuitenkin, että maan tulevaisuus ei ole heidän käsissään. ’He juopottelevat’ kertoi Moskovassa yhä asuva toimittaja Jevgenia M. Albats yrittäessään kuvata niiden eliitin jäsenten tyrmistystä, jotka ovat kauhuissaan päätöksestä aloittaa hyökkäyssota. ’He ryyppäävät erittäin rankasti’."
Anton Troianovski, toimittaja, nytimes.comin 23.6.2022 artikkelissa "From Russian Elites, No Sign of Broad Challenge to Putin". (Nautiskelija on tiivistänyt lainausta sanoman pelkistämiseksi.)
|