SYNONYYMIT: Shiraz (Australiassa). Kalifornia ja Etelä-Afrikka ovat siirtymässä yhä enemmän muodikkaamman Shiraz-nimen käyttöön. Rhonessa lajikkeen paikallisena kutsumanimenä voi olla Sirah, Syra, Schiras tai Serine tai Serenne. Harhaanjohtavaa Marsanne Noiriakin voidaan käyttää.

VIININ LAATUPOTENTIAALI: Täydellinen. Järkevällä tuottajan vaivannäöllä ja kuluttajahinnalla luotettavia laatuviinejä. Köynnös ei ole huippusatoisa, mutta täyttää hyvin sekä määrä- että sairauksien kestovaatimukset.

IKÄÄNTYMISPOTENTIAALI: Viinimaailman pisimpiä. Yleensä vaatii Uuden maailman kohtuuhintaisissa versioissa parin vuoden säilytystä.

PÄÄTYYLIT: Viileän ilmaston Pohjois-Rhônen asiantuntijan otettava vaativa sekä lämpimän ilmaston harrastajaystävällisempi aussiversio. Jälkimmäistä tyyliä pyritään muualla yhä enemmän lähestymään.

YLEISTÄ: Pohjois-Rhonen aromit tyypillisimmillään vaativia mausteisia ja helposti eläimellisiä. Aussiversioissa korostuvat kypsät marjat ja suklaamainen tammi yleensä selvän rautamaisen maaperän aromien lisäksi. Maailmanvalloittaja ja maailman klassinen huippuviinirypäle. Lajike ei ollut muodikas ennen 1990-luvun (jenkkien kehumia) aussiversioita, joten laatuunsa nähden (muutamaa nimekästä poikkeusta lukuun ottamatta) rypäleestä ammattitaidolla valmistetut viinit tarjoavat hyvän vastineen rahoille, ja ainakin Cabernet Sauvignon viinejä paremman.

VILJELY: Lajikkeen nykyistä suosiota kuvaa Ranskan viljelyalan huima kasvu. Vuonna 1958 Ranskan viljelyala oli (Galet´n mukaan) 1603 hehtaaria ja 40 vuotta myöhemmin 44 823 hehtaaria. Globaali viljelyala olisi ollut Galet’n mukaan noin 65 000 hehtaaria. 1990-luvun loppupuolella Syrah ei vielä yltänyt 20 viljellyimmän lajikkeen joukkoon. Vuonna 2002 se oli kuitenkin jo Australian viljellyin lajike 31 555 hehtaarin viljelyalalla (Wine Export Councilin mukaan) ja suosion kasvu jatkuu kovana myös Ranskan Midissä ja Etelä-Afrikassa. Kaliforniassa lajike näyttää laadulliset kyntensä Central Coastin alueella

Syrah lähti valloittamaan modernia maailmaa Pohjois-Rhônesta leviten ensin etelään ja sitten Midiin. Australialaiset omaksuivat kuuman Etelä-Rhonen lajikkeet, joihin myös Syrah kuuluu. Nykyisin Shiraz on jälleen Australian arvostetuin ja persoonallisimpia viinejä tuottava lajike, kun Cabernet Sauvignoniin Australiassa asetetut toiveet eivät täysin realisoituneet. Näiden kahden lajikkeen sekoittamisen muodikkuus on vähentynyt. Viljelyä on lähes kaikkialla Uudessa Maailmassa ja merkittävässä määrin Argentiinassa. Etelä-Afrikassa rypäleeseen on asetettu suuria toiveita, joiden lopputulos alkaa näkyä muutaman vuoden kuluttua kun uudet köynnökset saavuttavat riittävästi ikää. Euroopan yhteisön eteläisistä maista Syrah-viinejä on odotettavissa lähivuosina uudelleenistutustukien ansiosta. Nykyisin Syrah on vaihtoehto CS:lle, etenkin jos tuottaja haluaa hiemankin poiketa valtavirrasta.

VANHEMMAT: Syrahin esittelyyn on perinteisesti kuulunut pitkät tarinat rypäleen ja sen nimen historiasta sekä rypäleen päätymisestä Rhôneen. Modernin geenitekniikan ansiosta voidaan unohtaa Persian Shirazin kaupunki, ristiretkeläisten tuomiset Lähi-idästä tai antiikin foinikialaisten ja roomalaisten kuljetukset Egyptin ja Syracusan kautta Ranskan Rhoneen. Jotkut Rhônen alueen viljelijät olivat tarusta huolimatta isänmaallisia ja uskoivat lajikkeen olevan ranskalainen. DNA-analyysillä Syrahin alkuperäksi on nyt vahvistettu Rhonen alueen ympäristö, sillä laji