Tumma Mammolo on Keski-Italian ja etenkin Chiantin vanha täydennerypäle sekä yllättäen (geenitutkimusten jälkeen) Ranskan Korsikan saaren lajike, jonka pääominaisuus on selvä arvokkimaisen kukkamainen parfyymisuus. Mausta löytyy yleensä selvempää maustemaisuutta. Lajike on ollut tunnettu jo Keskiajan loppupuolella. Lajikkeen nimi viittaa orvokkeihin, italiaksi mammole. Viljellyin MAMMOLO alias SCIACCARELLU alias MALVASIA MONTANACCIO on Ranskan Korsikan saarella. Mammolo sisältyy Toscanan tumman sekoitteeseen. Se on esimerkiksi Chiantin, Vino Nobile di Montepulcianon sekä Rosso di Montalcinon sallittu lisälajike. Toscanassa lajikkeen pääkäyttötarkoitus on ollut historiallisesti parfymoida, hedelmällistää sekä pyöristää kovia Sangiovese-viinejä.

Vuonna 2000 lajikkeen Italian eli käytännössä Toscanan viljelyala oli enää vaatimaton 147 hehtaaria. Sitä vastoin lajikkeen Ranskan eli Korsikan viljelyala oli vuonna 2008 783 hehtaaria, jossa on paluu vuosisadan loputon notkahduksen jälkeen 1970-luvun viljelylukuihin. Toscanassa lajike on väistyvä ja nykyisin vähämerkityksinen viinien lisälajike. Ranskan Korsikalla sitä puolestaan hyödynnetään lisäksi kepeissä roseissa ja punaviineissä Toscanaa arvostetumpana lajikkeena. Lajikkeen tunnuspiirteenä on suhteellisen korkea etanolipitoisuus ja suhteellisen hapokkaana mutta kuitenkin matalatanniinisena. Nykytekniikalla Mammoloa ei tarvita viinien pyöristämiseen, pehmentämiseen ja aromikkuuden parantamiseen.

Mammolo on erittäin vanha lajike ja sillä on ollut merkittävä osa Toscanan viinihistoriassa. Mammololla on vanhempi-lapsisuhde tai vähintään sukulaisuussuhde monien Keski-Italian Toscanan rypälelajikkeiden kanssa. Sillä on myös pitkän iän tuoma laaja kloonivariaatiokirjo eri alalajikkeineen. Se viihtyy parhaiten suhteellisen kuivassa ympäristössä. Mammolon roolia sekoitteissa voi verrata Viognierin rooliin Pohjois-Rhonen Cote-Rotien Syrah-viineissä parfyymisen aromikkuuden ja pehmeyden parantaja. Syrahin ja Viognierin yhdistäminen on lisääntynyt Uudessa maailmassa ja samalla periaatteella Mammoloa on hyödynnetty samassa tarkoituksessa muiden rypäleiden kanssa Australiassa.

Mammolon synonyymejä ovat Broumest, Malvasia Montanaccio, Mammolo Toscano, Mammolone dl Lucca, Muntanaccia, Schiorello, Sciaccarello ja Sciaccarellu.

Kepeiden lajikeviinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu päivitetty 18.8.2017.