Nautiskelija käyttää arkikielen
ALKOHOLIn asemesta yksiselitteistä, aineen kemiallista nimeä
etanoli. Etanolista käytetään joissakin yhteyksissä myös nimitystä etyylialkoholi. Viineissä etanoli tuo makeuden ja pyöreyden aistimista, sekä voimistaa suuntuntumaa ja yleensä potkua. Aromien "kantoaineena" etanoli on keskeinen.
Miedoissa viineissä alle kymmenen tilavuusprosentin pitoisuus jättää
suuntuntuman yleensä kevyeksi. Nautiskelijalla korkea etanolipitoisuus ei tee viiniä oletusarvoisesti kuitenkaan täyteläiseksi (kuten esimerkiksi Alko määrittelee). Esimerkiksi väkevissä viineissä suuntuntuman ja voimakkuuden jaottelu tehdään kevyistä täyteläisiin. Tisleissä esimerkiksi kossu ei olisi missään nimessä yleensäkään täyteläinen, ja tisleiden puitteissa puhtaasti kevyt.
Etanoli aistitaan virallisesti
tuntoaistin avulla, ja sen aistimiseen ja voimakkuuteen vaikuttavat voimakkaasti viinin muut yhdisteet sekä etenkin
hedelmäisyys. Etanolissa keskeistä on sen
makeuttava ja
pyöristävä vaikutus, minkä vuoksi voimakas ja sokerittomia viinejä yleensä voidaan nauttia. Korkea etanolipitoisuus (vähintään 13 tilavuusprosenttia) korostaa yleensä nautittavuutta ja tekee viinin hyvin nuorena juotavaksi.
Tasapainon kannalta etanolin jonkinasteista liiallista määrää ilmaisee sana
POLTTAVA. Toisaalta jonkinlainen polttavuus kuuluu väkevien viinien, ja etenkin tisleiden luoteeseen.