Tumma Negrette on Lounais-Ranskan Toulousen ympäristöön ja siten Haute-Garonne ja Tarn-et-Garonnen maakuntiin (departementteihin) yhdistettävä lajike. Toulousen etäisyys Välimereen on 150 km ja Atlanttiin 230 km eli puhekielellä se sijaitse Pyreiden vuoriston keskiosata pohjoiseen. Negretten kantasana on paikallisen mustaa tarkoittava negre-sana. Sinänsä musta- tai tumma-johdannaisten rypälenimien käyttö on ollut yleistä, mutta vaikeuttaa tehokkaasti rypäleiden historian selvittämistä. Rypäleiden väri on erittäin tumma, mutta siihen sitten kohtuutanniinisten ja mahdollisimman nuorena juotavaksi tarkoitettujen viinien potkuassosiaatiot jäävätkin. Negrette kuuluu Lounais-Ranskan Cot-nimiseen viiniköynnösryhmään, jonka edustajien ovat tunnetumman Malbecin lisäksi mm. kuriositeeteiksi luettavat Duras, Gascon, Grapput, Prunelard, Sain-Macaire ja Valdiguie.
Lajikkeen alkuperä on tuntematon. Ranskan viljelyala vuonna 2009 oli suhteellisen vaatimaton 1230 hehtaaria. Rypäleen suosio on ollut suhteellisen vakaasta mutta laskusuuntaista. Negretten kohdalla "kuuluu" mainita, että eteläisessä Kaliforniassa siihen ollut marginaalista kiinnostusta ja siellä rypäleen nimi oli virallisesti vuoteen 1997 saakka Pinot St George. Rypäle on siis paikallinen vastine edullisella hinnalla myytäville Gamay-tyyppisille viineille. Rypäleestä valmistettuja viinejä onkin kuvattu Toulousen beaujolais’ksi.
Pieniä rypäleitä tiiviissä tertuissa tuottavan lajikkeen kasvukasvukausi on myöhään silmikoivana ja aikaisin kypsyvänä lajikkeena suhteellisen lyhyt eli Gamay-lajikkeeseen verrattuna kasvukauden pitää olla lämpimämpi ja kuivempi. Köynnös pitää happamasta hiekkavetoisesta maaperästä ja vielä rautaisena, mutta vierastaa kalkkipitoista maaperää. Rypäleet ovat matalatanniinisia ja korkeintaan keskihapokkaita. Viinejä kuvataan aromaattisiksi ilman selviä ominaispiirteitä. Sadot vaihtelevat köynnöksen tauti- ja tuholaisherkkyyden vuoksi. Rypäle löytyy pääasiassa sekoitteista ja lajikeviinit ovat harvinaisia.
Negretten paikallisia synonyymejä ovat olleet Cap de More, Degoûtant, Morelet,
Mourrelet, Negralet, Negret, Negret de Gaillac, Negret du Tarn, Negrette de Fronton, Pinot St George (Kalifornia) ja Vesparo Noir.
Lajikeviinin laatupotentiaali TYYDYTTÄVÄ.
Sivu tehty 15.10.2025