Tumma Moscato Rosa del Trentino yhdistetään Koillis-Italiaan. Nimen Rosa-sana on peräisin todennäköisesti viinien tyypillisestä voimakkaasta ruusumaisesta aromikkuudella eikä viinien pinkin punaisten rypäleiden antamasta väristä. Moscato Rosa del Trentinolla ja Moscato Biancolla alias Muscat Blanc à Petit Grainsilla on vanhempi-lapsi-suhde. Toinen vanhemmista ei ole selvillä. Moscato Rosa del Trentino on eri lajike kuin (Veneton) Moscato Rosa di Breganza, vaikka lähialueilla kummankin rypäleen kanssa ollaan. Köynnöksen ovat naaraita ja tarvitsevat muita pölyttäjille tarhoille, mikä nostaa tuotantokustannuksia. Lajike on suhteellisen harvinainen ja vuosituhannen vaihteessa sen viljelyala oli vuosituhannen vaihteessa reilusti alle sata hehtaaria, vaikka sillä on joillakin Moscato Rosa -johdannaisilla alkuperämerkintäalueilla käyttöyhteys. Lajikkeen viljely keskittyy Alto Adige-Südtiroliin.

Suurten rypäleiden ohuet kuoret ovat homeherkkiä. Köynnösten tuotoksen ovat epätasaisia. Rypäleet kypsyvät suhteellisen myöhään. Voimakas ruusumainen yrttimäinen sekä myös katkeroaineiden korostaman maustemaisuus ovat rypäleiden tunnuspiirteet. Yleensä viinit edellyttävät selvää sokeri toimiakseen. Köynnökset edellyttävät suhteellisen lämmintä kasvuympäristöä. Saksalaisilla ja itävaltaisilla tarhoilla on ollut rypäleen kokeilijoita.

Moscato Rosa del Trentinon synonyymejä voivat olla Kroatian Istrian niemimaalla Muskat Ruza Porecki tai aikaisemmalta nimeltään Muskat Ruza Omiski sekä germaanisella kielellä Rosenmuskateller. Veneton Moscato Rosa di Breganza on eri lajike, vaikka siinäkin on Moscato Rosa -ninimi.

Kuivien lajikeviinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ, makeissa viineissä mahdollisesti korkeampi.

Sivu tehty 20.1.2022.