Vaalea Moscato Giallo, tai saksalaisitta Goldmuskateller, on koillisen Pohjois-Italian vaalean lajike. Lajikkeella on sukulaisuus maineikkaaseen Moscato Bianco alias Muscat Blanc a Petit Grains -lajikkeeseen. Lajikkeen viljely keskittyy Trenton maakunnan Vallagrinan tai saksalaisittain Lagertalin alueelle sekä Bolzano-Bolsenin itsehallintoalueella. Muutkin viljelmät ovat korkeintaan Keski-Italiassa pohjoisen lisäksi. Vuonna 2000 lajikkeen Italian viljelyala oli 360 ha (Robinson-Harding-Vouillamoz 2012)ja kymmenen vuotta myöhemmin peräti 1127 ha (ISTAT Censimento Agricoltura 2010). Sveitsin puolella Valais'n läänissä lajike esiintyy nimellä Muscat du Pays.

Viinien ominaisuudet muistuttavat Moscato Biancon piirteitä, tosin niukemmilla hapoilla ja selvemmällä vihreydellä. Viinien tyyli vaihtelee kuivista kuohuviineihin myöhään kerätyistä rypäleistä valmistettuihin makeisiin sekä kuohuviineihin. Viinien pääpaino on makeassa tyylissä. Viineissä pitäisi olla Muskatelli-viinien parfyymisen kukkamaiset ja yleensä nuoruuden rypäleelliset piirteet esillä. Elinvoimainen köynnös on kuitenkin suhteellisen tautiherkkä ja suosii kalkkipitoista maaperää. Rypäleet ovat suuri ja paksukuorisia väljissä tertuissa.

Moscato Giallon synonyymejä ovat Fior d'Arancio, Gold(en)muskateller, Moscato dalla Siria, Moscato Sirio, Muscat du Pays, Muscat Vert ja Muscatedda. Nimien samankaltaisuudesta huolimatta Moscato Giallo on eri lajike kuin lähialeen Adrianmeren perukan Ribolla Gialla alias Rebula eivätkä lajikkeet ole sukulaisia.

Lajikeviinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu tehty 20.1.2022.