Vaalea Keknyelü (unkarinkielellä Kéknyelű) tai germaaniselta nimeltään Blaustängler on unkarilainen kuriositeetti, jonka vuoden 2009 Unkarin viljelyala oli 41 ha. Rypäle on todennäköisesti Balaton-järven viereisestä Badacsonyn alueelta, johon rypäleen nykyviljelmät keskittyvät. Rypäleen nimi tarkoittaa "sinistä kantaa", joka viittaa aidosti sinertävän sävyiseen rypäleen kantaan. Rypäleen sukupuu on arvoitus. Rypäle on hyötynyt kiinnostuksesta paikallisiin lajikkeen, kun sen viljelyala oli vuosituhannen vaihteesta vain hehtaaria. Rypäleet kypsyvät myöhään joten voimakashappoisia rypäleitä tuottava köynnös vaatii pitkän kasvukauden. Lähin vertailukohde rypäleelle on Chardonnay, joka myös tuottaa voimakashappoisia, öljymäisiä sekä hienovaraisen aromikkaita viinejä kuitenkin ilman selviä ominaisaromeja.

Köynnöksen ongelmana ja epäluotettavien satojen aikaansaajana on ollut kukintojen vaikea ja epäluotettava pölyyntyminen. Nykyisin hedelmöittymisongelmaa ratkaistaan istuttamalla Budai Zöld -lajiketta Keknyelün köynnösten joukkoon. Kun sadot pidetään kurissa, niin aromeissa löytyy viheromenoita sekä kukkamaisia ja kukanvarsimaisia yrttejä. Jälkimaussa pitäisi löytyä myös selvää konsentraatiota ja pituutta. Suuntuntuma voidaan saada täyteläiseksi ja lisäksi vihreyden pitäisi pysyä kurissa kypsillä katkeroaineilla. Hedelmäisyyttä pitäisi riittää. Rypäleen Chardonnay-assosiaatioita vahvistaa väljien terttujen paksukuoriset rypäleet. Viinien pitäisi kehittää vuoden kahden lisäsäilytyksellä selvempiä hienovaraisia ominaispiirteitä ja myös tyylikkyyttä. Lajikkeelta vaikuttaa lupaavalta, joten tulevaisuuden voi odottaa olevat lupaava ja tarvittaessa tammitus tuo lisäarvoa. Laadusta on kuitenkin oltava valmis maksamaan.

Lajikeviinien laatupotentiaali     HYVÄ.

Sivu tehty 20.1.2022.