Vaalea Timorasso on Pohjois-Italian Piemonten ja myös Veneton paikallinen lajike. Elinvoimaisen köynnöksen mutta suhteellisen pienisatoisen lajikkeen alamäki Alkoi viinikirvan jälkimainingeissa, kun tarhojen uudelleenistutusten suosikiksi nousi toinen ja satoisampi paikallinen lajike Cortese. Rypäle on suhteellisen arvostettu viiniensä laadun osalta. Vuosisadan vaihteessa lajikkeen viljelyala oli (Robinson et al.) mukaan oli kuusi (6) hehtaaria ja kymmenen vuotta myöhemmin tuplasti. Suurimman viljelmät löytyvät Piemontesta ja toiseksi suurimmat Venetosta. Toisen vuosikymmen loppupuolella lajikkeen viljelyala oli jo 130 hehtaaria. Rypäle on siis paikallinen Pohjois-Italian kuriositeetti, vaikka prosentuaalisesti viljelyalan kasvu on ollut kunnioitettava.

Timorasso on lajike keskuksena Piemonten läänin Alessandrian maakunta ja siellä Tortonan alue. Rypäle näyttää kyntensä lajikeviineissä. rypäle sopii tammitukseen. Viinin aromeja voi luonnehtia maanläheisen maustemaisiksi ja yrttimäisiksi. Suhteellisen alhaisen sadon ja pienten rypäleiden korostamia katkeroaineita viineistä löytyy. Viinien aromit assosioituvat helposti hunajaan ja pähkinöihin vaikka viiniä ei olisi tammitettu. Mineraalisen maanläheiset ja maustemaiset piirteet korostuvat kestävässä jälkimaussa. Rasvamaiset piirteet pehmentävät ja pyöristävät viinejä. Hedelmien aromeissa löytyy yleensä vaaleita katkeroainemaisia hedelmiä sekä kivimäisiä vaaleita luumarjoja, Viinit ovat yleensä raikastavan mutta eivät runsaan happokaita, rypäleet kypsyvät aikaisin mikä antaa mäskimäisiä ja siemenmäisiä piirteitä. Laadukkaimpien viinien pitäisi kestää turvallisesti myös muutaman vuoden säilytys ja kyntensä rypäle näyttää viinien jälkimaussa.

Timorasso on vakiintunut lajikkeen nimeksi, tosin synonyymejä voivat olla Morassa, Timoraccio ja Timuassa.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu tehty 10.5.2020.