Vaalea Prensal alias Premsal on Balearaarien saariston sekä etenkin Mallorcan paikallislajike. Vuonna 2008 rypäleen viljelyala oli 65 hehtaaria. Lajikeviinejä tästä satoista paksukuorisesta ja matalahappoisesta ei tuoteta vaan rypäle vaatii seurakseen hapokkaampi ja aromikkaampia lajikkeita.

Lajiketta sisältävät viinit on suunniteltu mahdollisimman nuorena juotavaksi. Jos rypäleen pitoisuus nousee sekoitteesta, hapotus on viinien toimivuuden perusedellytys. Paksukuorisena lajikkeena viinin suuntuntuma yleensä korostuu. Kun hedelmällisen maaperän tarhojen tuotantotehoissa ei säästellä, niin rypäleet kehittyvät isoiksi. Rypäleen pääkäyttö keskittyy edullisen hinnan avulla myytäviin pöytäviineihin. Lajiketta käytetään myös nuorena juotavissa DOP-laatuviineissä vaihtelevilla pitoisuuksilla. Rypäle reagoi moderneihin valmistustekniikoihin suhteellisen hyvin, jolloin viineihin saadaan myös selvempiä eksoottisia piirteitä. Iän myötä viineihin alkaa helposti kehittyviä nahistuneita ja mäskimäisiä piirteitä. Sekoiteviinien ominaisuudet vaihtelevat kumppanien ja valmistustekniikan mukaan.

Prensal on valmistusteknisesti hankala käsiteltävä, joten se pysyy Mallorcan paikallisena kuriositeettina, kun helpommin työstettäviä lajikkeita riittää. Baleaarien paikallislajike Prensalin synonyymejä ovat Moll, Pensal Blanca, Premsal, Premsal Blanca, Prensal Blanc.

Sekoiterypäleen viinien laatupotentiaali optimistisesti    KESKINKERTAINEN.

Sivu tehty 10.5.2020.