Vaaleat Courbu Blanc on harvinainen Lounais-Ranskan kuriositeetti vakiintuneiden viinialueiden ulkopuolella. Ranskan lajikkeen viljelyala vuonna 2008 oli 43 hehtaaria. Courbu on ollut arvostettu nimi Lounais-Ranskassa ja Courbu-johdannaisia nimi on eri lajikkeilla. Courbu Blanc on eri rypäle kun alueen toinen hieman suositumpi lajike Petit Courbu. Espanjan Baskimaassa Crouchen ja Courbu Blanc ovat saaneet nimen Hondarribi Zuri, jossa Zuri tarkoittaa vaaleaa. Hondarribi Zuri on kuitenkin Espanjan puolella virallisesti Crouchen-rypäleen synonyymi. Todennäköisesti tarhoilta löytyy kuitenkin samalla nimellä satunnaisesti myös Courbu Blancia. Courbu (Blanc) on kuitenkin vanha lajike ja sillä on eri muotoa (variaatioita).

Ominaisuuksia Courbu Blanc –viinit muistuttavat Petit Courbu viinejä suhteellisen hapokkaina ja kirpeän hedelmäisinä sekä katkeroainemaisina. Viileä kasvuympäristö korostaa kuitenkin helposti viinien kirpeyttä. Köynnöksen rypäleet ovat myös pieniä ja paksukuoria. Rypäle esiintyy pääosin sekoitteissa ja yleensä sekoitekumppaneina on kaksi Manseng-perheen lajiketta Petit Manseng sekä Gros Manseng, mutta myös muita paikallisia lajikkeita.. Courbu Blanc on elinvoimainen köynnös, jota hillitään lehvästön rehevyyttä hillitsevällä juurakolla. Köynnös on samoin kuin Petit Courbu herkkä harmaahomeella. Lisäksi tuuli vaurioittaa helposti köynnöksiä.

Courbu Blanc on siis eri lajike kuin Petit Courbu ja Espanjan Baskimaassa se sekaantuu Crouchen-lajikkeeseen. Courbu Blancilla ja Petit Courbulla on kuitenkin paikallisesti samoja synonyymejä, joten rypälefriikkikin on helposti enemmän kuin ”pihalla” kummasta lajikkeesta puhutaan. Courbu Blancin Petit Courbusta poikkeavia synonyymejä voivat olla pelkkä Courbu, Courbeau, Courbi, Courbi Blanc, Courbut Blanc ja Courtoisie sekä Petit Courbun kanssa sama Vieux Pacherenc. Espanjan Baskimaan Hondarribi Zuri saattaa viitata Courbu Blanciin vaikka odotusarvoisesti se tarkoittaa Crouchen-lajiketta, tosin kumpikin kuuluu samaan Courbu-köynnössukuun (ampelographic group). Courbu Blancin kanssa tumma Courbu Noir ei ole sukua vaikka sekin on pyreneiden lajike. Courbu on alueella arvostettu rypälenimi.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu tehty 14.8.2018.