Vaalea niukka-arominen Nascetta on Piemonen Langhen alueen kuriositteetteja, jonka vähittainen viljelyn elpyminen alkoi 1990-luvulla. Ilman moderneja valmistutekiinilita ja aromeja antavaa hiivakantakirjoa lajike olisi jäänyt unholaan, tosin kolmannella vuosituhannella kuriositeettin arvostus on elpynyt, etenkin kaikkille erikoisuuksille mahdollisuuden antavissa viinamonopolimaissa. Nykyisin tämä Langhe kuriositeetti on sallittu lajikeviininä Langhen DOC/DOP-viininä. Aikaisemmiin hapolas ja katkeroainemainen lajike sekoitettiin aromikkaampien rypäleiden kanssa. Lajike on verattavissa toiseen piemonten ja etenkin Langhen kuriositeettiin Arneis-lajikkeeseen, tosin heikommalla laatupotentiaalilla. Rypäle sopii hinnakkaaseen tammituksen, joilloin laatu ja tavavara paranevat oikealla käisttelyllä.

Parhaimmillaan viinit ovat (mahdollisimman) nuorena juotuna. Selvien ominaisaromien aromien puuttuessa rypäleviinit sopivat modernin valmistustekniikan ja modernien hiivojen käsittelyyn. Lopputulos ei kuitenkaan ole välttämättä esimerkillisen luonnonmukainen. Suuntuntuma korostuu katkeroiaiden ja hapokkuuden sekä vahamaisten ja ja vaativien kukkamaisen yrttimäisten piirteiden avittamana. Tammii korostaa edelleen viinien pyöreyttä ja maustemaisia piirteitä.

Lajikkeen synonyymejä ovat Anascetta sekä sekä snobistinsen tyylisesti Nas-cëtta. Menestystarinaa ei tule mutta potentiaalia on vaatiman maun hinnakkaaksi kuriositeetiksi. Rypäleviinien ominaspiirteet ovat vielä kirjallisuudessa niukkoja ja hakusessa. Niukan ominaisarominen lajike hyötyy modernesta valmistustekniikoista, jolla ominaisuuksia pystytään muuttamaan tavoitteiden mukaisia. Rypäleen tuottavuudesta ja viljelyn haasteista ei ole käytettävissä tietoa- Suomen viinamonopoli Alko innostui lajikkeesta vuonna 2017.

Lajikeviinin alustava laatupotentiaali vähintään    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 22.8.2017.